Drie opties voor een vuurwerkvrij Hilversum; vuurwerkvrije zones, vuurwerkblije zones, shows en evenementen

Hilversum

Er zijn drie opties om een vuurwerkvrij Hilversum te bewerkstellingen. Dat meldt burgemeester Pieter Broertjes in een brief aan de gemeenteraad.

De Hilversumse burgemeester heeft naar eigen zeggen een voorkeur voor de optie van een totaal verbod in de hele mediastad. Wel zijn er dan drie centrale vuurwerkshows en evenementen. Waar de shows moeten plaatsvinden en welk soort evenementen er georganiseerd worden, wil hij bespreken met bewoners, buurten, ondernemers en lokale vuurwerkbranche. Rotterdam en Apeldoorn zouden ook naar zo’n model kijken.

Ondanks dat bovenstaande optie zijn voorkeur heeft, opteert de burgemeester toch voor een andere optie. Een totaal verbod is zijn ogen lastig te handhaven, ook omdat - behalve het nu verboden knalvuurwerk en pijlen - het niet strafbaar is om siervuurwerk af te steken.

Zones

Daarom wil Broertjes het ’Hilversumse model’ verder uitbreiden. ’Een cultuurverandering is al zichtbaar: wij hebben de laatste drie jaar geen vuurwerkgewonden onder de 15 jaar meer’, staat in de brief. In dit model worden er meer vuurwerkvrije zones ingesteld, maar ook enkele zones vuurwerkblij (alleen siervuurwerk) en binnen Hilversum drie centrale vuurwerkshows (Centrum, Kerkelanden, Hilversumse Meent).

De derde optie is dat de gemeente meer wijkgericht gaat denken. Buurten geven aan wat ze wel en niet willen. Zo worden er evenementen en vuurwerkshows in de wijk georganiseerd als daar behoefte aan is.

De gemeente wil met een buurtpeiling en een maatschappelijk debat duidelijk krijgen wat de voorkeur van inwoners is.

Onrust

Dat er wat moet gebeuren aan het vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling werd deze Oud en Nieuw wel duidelijk. In Kerkelanden en Hilversum Zuidoost was het zeer onrustig. Drie scholen liepen flinke schade op, voor in totaal 32.000 euro. Samen met vandalisme in de openbare ruimte, liep het schadebedrag op naar 44.000 euro. Er werden vijf mensen aangehouden deze jaarwisseling.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.