In memoriam: Cor Makkinje (76), een markante man met het hart op de tong

Cor Makkinje.
© Archieffoto
Huizen

De Gooise voetbalwereld is deze week een kleurrijke man kwijtgeraakt. Maandagavond overleed Cor Makkinje op 76-jarige leeftijd, na een lange periode van steeds verder afnemende gezondheid.

Cor Makkinje, 21 september 1943 - 10 februari 2020

Een bekende Huizer, maar in de hele regio wist bijna iedereen wie Cor was. Een man met het hart op de tong. Wit was wit, zwart was zwart.

Makkinje is vele jaren verzorger van SV Huizen geweest, de meeste tijd samen met Bert Flierman. Later was hij vooral kritisch supporter, het was niet gauw goed voor Makkinje. De voorbije jaren kon je hem veelvuldig aantreffen in bestuurskamers.

De KNVB had hem aangesteld om de scheidsrechters te volgen. Overal kwam hij en was hij een graag geziene gast. Wilde hij een wedstrijd van Spakenburg of IJsselmeervogels bijwonen, dan belde hij en werd er een kaart voor hem klaargelegd.

Van Bunschoten tot Bussum, van Baarn tot Weesp: Cor Makkinje kwam overal en had op alle plaatsen zo zijn contacten. Ik kende Cor al een kleine veertig jaar en heel vaak wist hij me één of twee keer per jaar te verrassen. Dan stond hij met geweldig lekkere vis voor de deur. Die betrok hij van een vissershandel in Bunschoten.

De vraag waar Cor toch die verrukkelijke vis vandaan haalde, wimpelde hij altijd af. Een geheim dat hij nu dus meeneemt in zijn graf.

Hoewel hij volgens eigen zeggen zelf totaal niet heeft kunnen voetballen, was zijn passie voor de sport groot. Maar hij had nog een andere grote liefde: het wielrennen. Als je in discussies met Cor verzeild raakte over de aanwezigheid van doping in het peloton, dan haalde hij altijd zijn schouders op. Het interesseerde hem eigenlijk niets dat de renners verboden stimulerende middelen namen.

Tot een jaar of vijftien geleden ging Cor Makkinje steevast naar het WK wielrennen, met een groep vrienden en trouwe volgers van de sport. Tot dat fysiek eigenlijk niet meer ging, tot zijn grote teleurstelling. Hij kwam altijd terug met mooie verhalen en de fraaiste anekdote voert terug naar een wereldkampioenschap in Italië, meer dan twintig jaar terug.

Cor ging na afloop van de afsluitende wegwedstrijd met zijn makkers nog even een biertje drinken in een Italiaans etablissement, kort voor de terugreis naar Nederland. Hij eindigde met nog een paar lires op zak, dacht: wat moet ik ermee en kocht een kraslot.

En jawel, hij kraste omgerekend vijftigduizend gulden bij elkaar. De plaatselijke pers heeft er nog een artikel aan gewijd.

Meer nieuws uit Sport Regionaal