Premium

Recensie Over de Tong in De Tafelberg in Blaricum: Te weinig liefde in de keuken, helaas...

Recensie Over de Tong in De Tafelberg in Blaricum: Te weinig liefde in de keuken, helaas...
© Foto: Studio Kastermans
Blaricum

De Tafelberg wás een café en een restaurant, maar is nu een ’drink- en eetgelegenheid’. De locatie tussen Tafelberg- en Blaricummerheide (op een steenworp afstand van de GNR-schaapskooi) is uniek te noemen. Maar verder? We nemen de proef op de som.

Laat ik dit keer eens met de conclusie beginnen. Met de locatie, ambiance en bediening zit het allemaal wel goed bij De Tafelberg. De pijnpunten zitten in de keuken(brigade).

Neem mijn hoofdgerecht. De omschrijving op de kaart maakt nieuwsgierig: ’Ibericofilet, polenta, frisse doperwtencrème en tuinbonen’. Maar eens proberen.

Fantasieloze opmaak

Van wat mij even later wordt voorgeschoteld, word ik niet blij. Alleen de aanblik van het gerecht - de slechte kleurencombinatie, de fantasieloze opmaak van het bord - staat al tegen (zie foto hieronder). En dan heb ik het nog niet over de smaak gehad. De polenta (in pureevorm) smaakt naar niets. Is bij de bereiding van dit Italiaanse gerecht van maïsgriesmeel de bouillon vergeten? De drie klodders doperwtencrème zijn vooral pittig.

Recensie Over de Tong in De Tafelberg in Blaricum: Te weinig liefde in de keuken, helaas...
© Foto: Eddie de Paepe

Alleen maar varken

De karakteristieke kruidige, nootachtige smaak van het ’gemarmerde’ Iberico-vlees kan ik niet bespeuren. Ik proef alleen maar varken. Kortom, een teleurstellend gerecht (voor 20,50 euro).

Meer gerechten van mijzelf en mijn twee tafelgenoten ontberen gevoel en creativiteit. Of moet ik zeggen: liefde? Het ziet er niet aantrekkelijk uit en ook ’inhoudelijk’ hebben wij kritiek.

Koude tomaatparten

Om even bij mezelf te blijven: het voorgerecht. Mijn burrata (zie foto hieronder) komt linea recta uit de koeling. De halve bol met room gevulde mozzarella wordt geserveerd op koude tomaatparten. Alleen de balsamico-dressing zorgt voor smaak. Door de lage temperatuur is de kaas stevig en de room niet ’op de tong smeltend’, zoals het zou moeten bij dit bekende Italiaanse gerecht.

Recensie Over de Tong in De Tafelberg in Blaricum: Te weinig liefde in de keuken, helaas...

Geen appelcrumble

Goed, dan meteen ook maar het toetje (het enige dat wij bestellen). De appelcrumble is geen appelcrumble, maar een koud stuk appeltaart, in een bakje gepropt, en bedekt met twee bollen korrelig ’vanille-ijs’ en een dot slagroom uit een spuitbus.

Kippendijen

Mijn ene tafelgenote neemt - na de weinig geïnspireerde proeverij van voorgerechten - de saté van kippendijen. In de meeste restaurants en eetcafés weten ze wel een eigen draai aan dit populaire gerecht te geven. Zo niet bij De Tafelberg. Het bord is niet warm, waardoor het gerecht snel afkoelt. Over de pindasaus loopt ons oordeel uiteen, de kroepoek komt uit een pakje, het bergje gefruite uitjes is overdone. Maar de kippendijen zijn mals.

En complimenten (van het hele gezelschap) zijn er voor de knapperige bio-frites met ’huisgemaakte’ mayonaise.

Te koud

Mijn andere tafelgenoot is niet blij met haar voorgerecht. De ’toast paddenstoelen en truffel-ricotta’ blijkt te bestaan uit drie grote stukken geroosterd brood, met champignons beladen. ’Echt te veel voor een voorgerecht’, luidt het oordeel. ’Te koud en daardoor niet smakelijk.’

Ook het hoofdgerecht brengt haar de handen niet op elkaar: de rendang is vooral pittig.

Veel gember

Voor, bij en na de gerechten drinken wij een glas rode port, twee glazen zachte Merlot, kraanwater en twee glazen thee met indrukwekkend veel gember (3,25 per glas).

Wat knapperig brood met kruidenboter en aioli (vooraf of als bijgerecht) kost bij De Tafelberg 3,75 euro. Een smakelijke portie bio-friet 4,50 euro.

Unieke locatie

Laat ik afsluiten met wat positieve observaties. De Tafelberg staat, zoals gezegd, op een unieke locatie. Op een doordeweeks avond in dit sombere jaargetijde merk je daar natuurlijk niet zoveel van. Maar kom eens in de lente of zomer terug, en zoek een plekje op het ruime terras met fraai uitzicht over de uitgestrekte heide. Aan het interieur is verder veel aandacht besteed. De ambiance is warm en gezellig.

Goed gedoseerd

Beide jeugdige medewerkers die ons deze doordeweekse avond ’bedienen’ - er is maar een handvol tafeltjes bezet - dragen daaraan bij. Met name de vriendelijke jongeman is goed gedoseerd aanwezig.

Laag eindcijfer

We rekenen met zijn drieën 132,20 euro af. Gezien onze op- en aanmerkingen en het feit dat we slechts één dessert hebben besteld, vinden we dat pittig. Vandaar ons lage eindcijfer: een 6,5. Met wat meer liefde in de keuken had dat ongetwijfeld hoger uitgepakt.

Drink- en eetgelegenheid De Tafelberg, Oude Naarderweg 2, Blaricum, tel. 035-5383975. www.tafelberg.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.