Premium

Commentaar: Niks erg aan afschaffen automatisme bij toekennen lintje aan brandweervrijwilligers

Commentaar: Niks erg aan afschaffen automatisme bij toekennen lintje aan brandweervrijwilligers
Brandweermannen in actie bij een brand in Alkmaar deze week.
© Maurice Amoureus

Regeringspartijen VVD en ChristenUnie vinden het maar niks dat brandweervrijwilligers niet meer semi-automatisch een koninklijke onderscheiding krijgen na minimaal twintig jaar trouwe dienst.

Het lintje voor brandweerveteranen moet terug, vinden zij. Twintig jaar bij nacht en ontij hun bed uit om have en goed te redden, voor een fooi hun leven in de waagschaal stellen en dan geen lid meer kunnen worden van de orde van Oranje Nassau? Per 1 januari is dat wel de feitelijke situatie en komende lintjesregen, dit jaar op 24 april, krijgen de allerlaatste brandweervrijwilligers nog een semi-automatisch lintje.

Is dat erg? Zo lijkt het wel, maar semi-automatische lintjes zijn niet meer van deze tijd. Alle beroepsgroepen waren er al van uitgesloten. Behalve de brandweer dus. En uiteraard onze volksvertegenwoordigers, want politici behouden hun aan zittingstermijn verbonden lintje. Dat is om elke zweem van politieke toekenningen te vermijden.

Er zijn decoraties genoeg voor brandweervrijwilligers: die voor langdurige trouwe dienst, het brandweerkruis voor bijzondere verdiensten en de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid. Dat lintje van Zijne Majesteit kan er gerust af, tenzij de vrijwilligers het verdienen. VVD en ChristenUnie kunnen zich er beter hard voor maken, dat het ministerie vaart zet achter het plan de eerste twee medailles te laten erkennen door de Kanselier der Nederlandse Orden. Dat geeft die onderscheidingen een hogere status, passend bij wat deze zeer door de samenleving te waarderen brandweervrijwilligers verdienen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.