Soa-poli Bussum bestaat een jaar en voorziet in behoefte; ’Elk spreekuur zit vol’

Soa-poli in Bussum wordt goed bezocht door met name jongeren die bang zijn een soa te hebben
© Foto SOA Aids Nederland
Bussum

Niet alleen in studentensteden weten jongeren de weg te vinden naar de GGD om zich preventief op soa’s te testen. Ook de soa-poli in Bussum, die op Valentijnsdag een jaar geleden werd geopend, wordt wekelijks goed bezocht. ,,Elk spreekuur zit vol”, aldus Daan Kuypers, verpleegkundige seksuele gezondheid bij de GGD.

Deze week meldde deze krant dat uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds vaker seks hebben zonder condoom. Hierdoor neemt de kans dat ze een soa (seksueel overdraagbare aandoening) oplopen toe. Veel studenten laten zich hierop ook regelmatig controleren, waardoor GGD’s in studentensteden soms met capaciteitsproblemen kampen.

De soa-poli op het GGD kantoor in Bussum heeft in het eerste jaar 375 inwoners uit Gooi en Vechtstreek ontvangen. Meer dan de helft van de bezoekers is jonger dan 25 jaar. Ook homoseksuele mannen weten volgens de GGD het spreekuur, dat wekelijks op donderdagmiddag wordt gehouden, te vinden.

Vier op de vijf bezoekers die bang waren een geslachtsziekte te hebben, konden gerustgesteld worden. Bij twintig procent werd wel een soa geconstateerd. Met hen is een week later een vervolgafspraak gemaakt voor behandeling. De meest voorkomende soa is chlamydia. Deze aandoening is goed te behandelen, maar kan zonder behandeling leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Gezien de hoeveelheid bezoekers, voorziet de soa-poli voorziet volgens de GGD Gooi en Vechtstreek duidelijk in een behoefte. Bezoek aan het spreekuur is anoniem en gratis. Nog beter is het natuurlijk om soa’s te voorkomen door veilig te vrijen, aldus de GGD.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.