Blind voelt zich alweer klaar voor een basisplaats bij Ajax

Daley Blink tijdens de bekerwedstrijd Vitesse-Ajax.
© ANP
AMSTERDAM

Als het aan Daley Blind ligt, verschijnt hij zondag aan de aftrap als koploper Ajax hekkensluiter RKC Waalwijk ontvangt in de Johan Cruijff ArenA. "Ik ben er weer klaar voor", zegt Blind. "Ik wil veel minuten maken, al weet ik niet hoelang ik het volhoud. Ik heb de voorbereiding op de tweede helft van het seizoen gemist."

De 29-jarige verdediger voelde zich woensdag tijdens het gewonnen bekerduel met Vitesse (0-3) een beetje als een debutant toen hij mocht warmlopen in het Gelredome. De meegereisde supporters van Ajax scandeerden meteen de naam van hun 'echte Ajacied'. "Ik had wel iets van spanning omdat er toch iets heftigs was gebeurd", erkende Blind.

Veel supporters van Vitesse gaven de 69-voudig international eveneens een applaus toen hij na 77 minuten bij een voorsprong van 2-0 mocht invallen. Ook zij waren best een beetje geschrokken toen de linksbenige speler op 10 december tijdens het Champions Leagueduel met Valencia zomaar naar de grond ging, terwijl er niemand bij hem in de buurt stond.

Blind begrijpt dat mensen even dachten aan Abdelhak Nouri, het talent dat in de zomer van 2017 tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen een hartstilstand kreeg en nooit meer zal voetballen. "Maar ik was alleen even duizelig. De dokter heeft goed ingegrepen en mij ook naar het ziekenhuis gestuurd voor testen."

Medisch onderzoek wees uit dat Blind met een ontstoken hartspier kampte. Dat was even schrikken na zo'n mooi jaar met een bruiloft en de geboorte van zijn eerste zoontje Lowen Dace. "Maar ik voelde me vrij snel weer goed en moest vooral worden afgeremd door artsen", zegt de international bij wie voor alle veiligheid wel een defibrillator is aangebracht.

Blind kan nog steeds boos worden als hij denkt aan de cardiologen die in de media over hem oordeelden. Sommigen vreesden dat hij komende zomer het EK had moeten missen. "Ze kenden mijn dossier niet eens. Dat moet je geen dingen roepen die veel spanning kunnen veroorzaken."

Blind kijkt echter liever vooruit, naar al die mooie wedstrijden die er nog aankomen in de eredivisie, Europa League en KNVB-beker. Als hij weer helemaal de oude is, kan Lisandro Martínez weer op het middenveld spelen. Trainer Erik ten Hag moet nog wel een opvolger aanwijzen voor Joël Veltman, het vaste maatje van Blind in de defensie, die aan een knie is geopereerd.

Meer nieuws uit Ajax