Premium

Groen licht voor bouw van een nieuw zwembad op het Arenapark in Hilversum

Groen licht voor bouw van een nieuw zwembad op het Arenapark in Hilversum
Zwembad De Lieberg wordt over een paar jaar ingeruild voor een bad op het Arenapark.
© foto studio kastermans/ben den ouden
Hilversum

De Hilversumse commissieleden hebben woensdagavond groen licht gegeven voor een nieuw zwembad op het Arenapark. Dit bad komt in plaats van zwembad De Lieberg, dat ernstig verouderd is.

Alle partijen uit de gemeenteraad waren positief over de plannen van het college om een nieuw zwembad te bouwen.

Michiel den Boer (D66): „Renovatie en herbouw van De Lieberg op de huidige plek is geen optie. Dan blijf je verkeersproblemen houden”. Ook de VVD steunde de keuze om het zwembad te verplaatsen. „Wel hebben we zorgen over de bereikbaarheid en de parkeerplekken op het Arenapark”, aldus Tobias Westerneng. Ben Bus (Leefbaar) stelde nog voor om het zwembad indien mogelijk te combineren met de plannen voor een indoorsporthal. Lex van Waarden (GroenLinks) benadrukte dat het nieuwe bad ook duurzaam moet zijn, en het liefst energiepositief. Gregory Dunker (SP) brak een lans voor gehandicapten. Daar moet in zijn ogen namelijk ruimte voor zijn in ’de nieuwe Lieberg’. Verder vroeg Jos Oude Elferink naar de plannen voor de huidige locatie.

Wethouder Floris Voorink kon wat dat betreft alleen opmerken dat het zwembad openhouden geen optie is. „Een maatschappelijke functie ligt meer voor de hand, misschien zelfs in combinatie met wonen”, aldus Voorink. Verder merkte hij op dat het „soms hartstikke leuk is om wethouder te zijn. Bijvoorbeeld nu, als je een nieuw zwembad mag bouwen”. Verder benadrukte Voorink dat het huidige bad aan de Jan van der Heijdenstraat écht veilig is. En dat dat ook gemonitord wordt zolang er gebruik gemaakt wordt van het zwemwater.

Inspreker Martijn Broersma, voorzitter ZV Torpedo, was blij met de plannen voor een nieuw zwembad. „Een nieuwe plek op het Arenapark zorgt voor meer mogelijkheden voor verenigingen”, benadrukte hij de noodzaak. Nu hebben zijn vereniging, HZC de Robben en Onderwater-Sport-Vereniging Hilversum last van ruimtegebrek. Broersma stelde zelfs dat renoveren van het huidige zwembad de doodsteek zou zijn voor de verenigingen. „De huidige situatie qua capaciteit werkt bedwelmend.”

De commissieleden waren ook overtuigd van de noodzaak van een nieuw zwembad. Zij stemden allemaal in met behandeling in de gemeenteraad. Zelfs zonder debat, waardoor wethouder Voorink nu aan de slag kan met het realiseren van het nieuwe bad. De Lieberg gaat overigens niet meteen op slot. Het nieuwe zwembad zal in 2025 klaar moeten zijn, tot die tijd blijft het bad aan de Jan van der Heijdenstraat gevuld met chloorwater.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.