’Parkeren met een glimlach’ onthult ’misbruik-maas’ in Hilversumse verordening

Hilversum

De gemeente Hilversum houdt de omstreden LekkerParkeren-app (’Parkeren met een glimlach’) buiten de deur, maar ziet wel aanleiding om de eigen parkeerverordening (nog) beter dicht te timmeren.

Op 13 januari heeft de ChristenUnie aan het college vragen gesteld over de app, die is ontwikkeld door twee Amsterdamse ondernemers. In Den Haag was commotie ontstaan. Die gemeente bond de strijd aan met een nieuwe parkeerapp waarmee bewoners geld kunnen verdienen door parkeertijd die bedoeld is voor hun visite aan onbekenden te verkopen.

’De ondernemers hebben een platform ontwikkeld waarmee de speciale parkeervergunning met 300 bezoekersuren die Hagenaars voor twee tientjes bij de gemeente kunnen aanschaffen, om te zetten in klinkende munt’, meldde nieuwssite Topics. ’Lekkerparkeren wil deze uren aan klanten verkopen voor 60 procent van het parkeertarief dat de gemeente in de betaalautomaat rekent. In het centrum betaal je dan niet 4,50 per uur, maar slechts 2,60 euro. Dit bedrag gaat naar degene die zijn parkeervergunning ter beschikking stelt. De app verdient per transactie 22 cent.’

Bezoekersuren

De ChristenUnie wilde van b en w weten of de omstreden app ook voet aan de grond zou krijgen in Hilversum. Verantwoordelijk wethouder Annette Wolthers (D66) bleek al op de hoogte van de kwestie. ’De app zal in deze vorm niet in Hilversum gaan opereren’, meldt het college nu in antwoord op de CU-vragen. ’De laatste ontwikkelingen zijn dat Lekkerparkeren.nl het aanbieden van bezoekersuren heeft gestaakt. Na onderhandelingen tussen LekkerParkeren.nl en onder meer het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV), zal de app voortaan alléén dienen als parkeerprovider, zoals ook Parkmobile, Yellowbrick en SMSParking.’ De website en de app van de provider zijn inmiddels aangepast. Het Hilversumse college vindt dat het doorverkopen van bezoekersuren niet mag worden toegestaan. ’Dat is oneigenlijk gebruik van de bezoekersvergunning’, stellen b en w.

Dichtgetimmerd

De parkeerverordening biedt de mogelijkheid om, bij oneigenlijk gebruik, de bezoekersvergunning in te trekken. Maar volledig juridisch dichtgetimmerd is dit echter nog niet, erkent het college. ’De komende periode zullen wij in de parkeerverordening expliciet opnemen dat het aanbieden van bezoekersparkeeruren aan derden niet toegestaan is en dat dit kan leiden tot het intrekken van de bezoekersvergunning. Daarnaast zullen wij de technische mogelijkheden onderzoeken om het misbruik te ontmoedigen dan wel uit te sluiten.’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.