Premium

Sigarettenverkoopster onterecht door NVWA beboet

1/2

Jongeren onder de achttien jaar mogen geen sigaretten kopen. Toch betrappen inspecteurs van de NVWA de verkoopster van een tabakszaak als zij zonder controle van zijn ID een 16-jarige jongen een pakje Camel verkoopt. Verrassend dat de rechtbank later een streep haalt door de boete van 1360 euro die haar baas kreeg.

SERIE | UITSPRAAK

Zaak: sigarettenverkoop

Tabakszaak X vs NVWA

www.rechtspraak.nl

ECLI:NL:RBROT:2019:6833

Iedereen die tabak verkoopt hoort te weten dat je om een identiteitsbewijs moet vragen als de koper niet onmiskenbaar achttien is. De boete bij overtreding van artikel 8, eerste lid, van de Tabaks- en rookwarenwet is fors. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren steekproefsgewijs of verkopers zich aan de wet houden.

In tabakszaak X hebben ze beet. De twee inspecteurs zien een jongen naar de balie lopen en een praatje maken met de verkoopster. Zij vraagt de jongen niet naar zijn ID als ze hem een pakje Camel sigaretten verkoopt. De inspecteurs vinden dat zij niet aan zijn kleding, lichaamsbouw, uiterlijk of gedrag had kunnen afleiden dat de jongen onmiskenbaar achttien of ouder is. Als de inspecteurs hem buiten aanspreken, zegt de jongen dat hij vaker sigaretten koopt bij deze verkoopster en dat ze hem nog nooit om zijn ID heeft gevraagd. Hij zegt ook achttien te zijn en geen ID bij zich te hebben. Achteraf blijkt de jongen zestien jaar te zijn.

De tabakszaak krijgt een boete van maar liefst 1360 euro. De eigenaar tekent bezwaar aan. De verkoopster zou bij drie eerdere aankopen wel degelijk hebben gecontroleerd of de jongen achttien was. De NVWA wijst het bezwaar af, waarna de winkelier de rechter om een uitspraak vraagt.

Het komt tot een rechtszitting waar de verkoopster als getuige de rechter ervan overtuigt dat zij bij eerdere verkopen daadwerkelijk het identiteitsbewijs had gecontroleerd, maar het ID vermoedelijk van de oudere broer van de koper is geweest die sterk op hem lijkt. Dat de jongen zelf tegenover de inspecteurs ontkende dat naar zijn ID was gevraagd, vindt de rechter niet tegen haar bewering pleiten. Hij had immers ook niet de waarheid gesproken over zijn leeftijd.

De regel is dat bij elke aankoop, ook van vaste klanten, de leeftijd moet worden vastgesteld. Daar mag een verkoper echter van afwijken als bij een eerder bezoek op correcte wijze en met zekerheid is vastgesteld dat een klant achttien of ouder is. Als de verkoopster beweert dat ze het ID absoluut eerder drie keer had gecontroleerd, is het volgens de rechter aan de NVWA om aannemelijk te maken dat ze dat niet heeft gedaan. Anders moet de rechter ervan uitgaan dat de verkoopster onschuldig is. Omdat de NVWA dat niet kan en de verkoopster consequent in haar verhaal is, acht hij haar onschuldig. En haalt een streep door de opgelegde boete. Ook moet de NVWA als de in het ongelijk gestelde partij de proceskosten van 1536 euro van de tabakszaak betalen.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.