Premium

Op nieuw album Nada Surf klinkt strijdbaar optimisme [video]

Op nieuw album Nada Surf klinkt strijdbaar optimisme [video]

De titel van Nada Surfs negende net verschenen studioalbum vat de filosofie van de New Yorkse band bondig samen: ’Never not together’. Het streven naar verbondenheid en saamhorigheid dat ermee gecommuniceerd wordt, is andermaal het thematische bindmiddel van wat hun sterkste verzameling songs tot op heden genoemd mag worden.

’In the summer of love, we were at war’, zingt frontman Matthew Caws in ’So much love’, de openingstrack van ’Never not together’.

De verwijzing naar de zomer in 1967, waarin de hippies in San Francisco met bloemen in het haar liepen, verkrijgt een ironische dimensie wanneer je bedenkt dat de vurigste critici van de band Nada Surf vaak afdoen als de bloemenkinderen van de alternatieve rock. Caws kan daar mee leven.

„Flower power was op zich een ongelooflijk concept. De oorlog in Vietnam duurde maar voort, ook al kregen we keer op keer te horen dat het nog maar een kwestie van tijd zou zijn alvorens de zaak beklonken was. De bloemenrevolutie mag dan een wat extreme reactie zijn geweest, maar de situatie was er dan ook naar. Je zou het natuurlijk ook het Polyanna-syndroom kunnen noemen. (Naar een Disney-personage dat iedere tegenslag in het leven met een onverwoestbare glimlach confronteerde.) Dáár zou ik niet graag van beschuldigd worden.”

Averechts effect

Hij heeft niets te vrezen. De groep kan op ’Never not together’ allerminst van glazig utopisme beschuldigd worden. Noem het liever strijdbaar optimisme.

En de muziek is evenmin te beschouwen als week hippiegeblaat. ’Just wait’ handelt over de geneugten en gevaren van de adolescentie - een levensfase waar Caws zelf overigens weinig heldere herinneringen aan bewaart. „Ik heb er voor mijn gevoel zo’n beetje doorheen geslapen. Ik wist nog helemaal niet wat ik wilde doen.”

Op nieuw album Nada Surf klinkt strijdbaar optimisme [video]
Ook op het nieuwe album ’Never not together’ streeft Nada Surf weer naar verbondenheid en saamhorigheid.
© Foto PR

„Maar die titel knipoogt ook naar wat Nancy Reagans slogan was in haar campagne tegen drugsgebruik: ’Just say no’. Zoiets heeft een averechts effect, want zich cool wanende jongeren doen dan al gauw het tegenovergestelde. Ik adviseer dus: Just wait. Want je kunt je mentale welzijn niet kopen of terugkrijgen wanneer je het de vernieling in helpt. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat ’just wait’ tevens als een oproep tot seksuele onthouding gebruikt kan worden door diezelfde Nancy Reagans van deze wereld. Wat ik ook geen probleem zou vinden, want de seksuele prestatiedruk waar veel jongens nu onder gebukt gaan, resulteert in allerlei ongezonde toestanden.”

’The fighting is done/The battle is won’, poneerde Caws op het vorige album ’You know who you are’, al was het ook toen al duidelijk dat die woorden in een bredere sociale context niet opgingen. Caws: „Ja, die tekst betrof dan ook eigenlijk een akkefietje dat ik in de persoonlijke sfeer met iemand had. Maar inderdaad, ik mag mezelf dan vandaag de dag een gelukkig mens noemen, met vrouw en kind.”

„Het betekent niet dat ik blind ben voor het feit dat veel anderen zich in een minder bevoorrechte positie bevinden. Er moet nog veel gebeuren. Want de wereld is een bende. Het is momenteel een fucking wanboel, man! We maken vreselijke tijden door.”

Concert

Nada Surf geeft 1 april een concert in Paradiso te Amsterdam. www.nadasurf.com

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.