De Groene Afslag en het GNR gaan op zoek naar lievelingsbomen van inwoners het Gooi

Voorbeeld: de krentenbomen op de Zuiderheide, nabij theehuis ’t Bluk.
© STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Laren

De Groene Afslag gaat in samenwerking met het Goois Natuurreservaat aan de bewoners van het Gooi vragen wat hun lievelingsboom is. Bedoeling is dat er door de regio een wandel- of fietstocht langs de uitgekozen bomen wordt uitgezet.

Het gaat niet om de soort boom, maar om de boom waar iemand persoonlijke affectie mee heeft. De Groene Afslag en het GNR willen weten: ’Welke boom in het ’t Gooi vind je het mooist, is je het dierbaarst, ontroert je, brengt je tot rust, ontvlamt je creativiteit, is je trainingsmaatje, geeft troost of maakt je juist melancholiek? Kortom, welke boom raakt je?’

De twee organisaties beschouwen het Gooi als een speciaal stukje Nederland. ’Heide, kilometerslange wandel- en fietspaden, zandverstuivingen en fabuleuze bossen. Die natuur groeit en bloeit hier ieder jaar opnieuw voor ons. Zomaar. Majestueus en toch pretentieloos’, luidt het statement.

De Groene Afslag is gelegen op het terrein van het oude AZC Crailo, waar vijf Gooise gemeentes elkaar ’aantikken’, en ligt in het hart van het Goois Natuurreservaat.

Precies een jaar geleden, op Valentijnsdag 2019, openden de burgemeesters van Laren, Huizen, Gooise Meren, Hilversum en Blaricum, de deuren van deze ’circulaire hotspot’, zoals initiatiefnemer Lucas Mol het graag noemt. Om de eerste verjaardag te vieren zal Karin Kos, de directeur-rentmeester van het GNR, dit jaar op Valentijnsdag het startsein geven voor een zoektocht naar de meest geliefde bomen uit de streek.

Lucas Mol: „Wij zoeken naar bomen met een verhaal. Kreeg je er je eerste zoen of juist de bons, is er misschien een kind of een briljant idee verwekt? Zie je ’m altijd zodra je ’s ochtends de gordijnen opent? Zag je er iemand voor het laatst? Ligt er je liefde onder begraven of misschien je cavia of hond? Klom je er als kind in, klimt je kind erin? Stond hij op een schilderij dat ooit bij opa hing? Is hij gewoon esthetisch prachtig? De grootste of juist de kromste van allen? Bouwde je er een hut of kerfde je er een datum of naam in. Wiens naam? Verschool je je erachter met verstoppertje spelen, misschien wel in de oorlog?”

Het moet een aubade worden voor het Gooise groen. „Een verzameling liefdesbrieven, verhalen, poëzie, een tekening of misschien wel een liedje gericht aan die ene speciale eik, magnolia, appelboom, rode beuk, linde of ...?” De boom mag van Mol en het GNR overal staan, maar moet wel zichtbaar zijn voor voorbijgangers. „Het kan zijn dat ’ie ergens in het GNR staat, bij jou in de straat, in je tuin, op het dorpsplein, dat maakt niet uit.”

De zoektocht start op Valentijnsdag en degenen die hun favoriete boom willen aandragen kunnen dat doen tot 21 juni. De eventuele publicatie van de verkozen bomen en de bijbehorende persoonlijke verhalen is na de zomer. Een jury zal een keuze maken en in contact treden met alle inzenders, ook met hen wiens boom niet in de lijst terecht is gekomen.

Inzendingen met het bijbehorende verhaal graag met naam, telefoonnummer, geboortedatum, volledig adres en e-mailadres. Vermeld uiteraard ook zo exact mogelijk waar je lievelingsboom staat en stuur een foto van de boom mee. Geef ook nadrukkelijk toestemming om je inzending te publiceren in de ’Aubade voor ’t Gooise Groen’ en alle publiciteit die dat met zich mee kan brengen.

Hier kunt u uw Gooise boom aanmelden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.