Rubriek Hanneke Maakt Het Zelf:De hele wereld aan je voeten

1/2

Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai. Daarom maakt ze het liever zelf.

Vroeger, tijdens aardrijkskundelessen op de middelbare school, streepte ik in de legenda van mijn atlas achterin altijd alle namen van landen en plaatsen aan waar ik ooit naartoe wilde. Ik denk dat ik nog geen tiende deel van al die plekken ooit echt zal bezoeken, maar tegenwoordig kun je de wereld naar je eigen huis halen. Via reisprogramma’s, foto’s op internet, blogs van reislustige vrienden of via kookboeken.

Dat laatste doe ik de laatste tijd steeds vaker. Kookboeken van nu zijn vaak geen verzameling recepten meer uit grootmoeders keuken, maar ontdekkingsreizen door een specifiek land waar een kookboek zich op richt. Er zijn nog maar weinig landen en gebieden waarvan nog nooit lokale recepten in een boek zijn verzameld.

En dat is hartstikke leuk, want zo haal je geuren, kleuren en smaken van ver weg naar je eigen huis.

De van oorsprong Indiase kookboekenschrijfster Meera Sodha, die al eerder ’Made in India’ en ’Puur India’ schreef, heeft zich in haar nieuwe boek ’Azië’ gericht op een compleet continent. Vooral voor wie nog niet zo goed weet welke internationale keuken het beste bij hem past, is dit boek een leuke trip.

Ofschoon het boek officieel alleen vegetartische en veganistische recepten bevat, is de schrijfster zelf geen veganist. Ze kreeg van de Britse krant The Guardian de kans om een veganistische rubriek te schrijven en besloot de uitdaging aan te gaan.

Ik ben zelf ook geen veganist, maar het kan geen kwaad met z’n allen wat minder vlees te eten, gezien de schade die we aan het klimaat toebrengen. Dus slaat dit boek twee vliegen in één klap: we leren nieuwe landen kennen en ontlasten het milieu.

Het grappige is dat zij de recepten ook niet verzamelde door daadwerkelijk naar die landen toe te gaan (op enkele na), maar dat ze het multiculturele Londen indook om van chefs van Aziatische restaurants de kneepjes van het vak te leren. Zoals ik in gedachten met behulp van mijn atlas door de wereld reisde, zo bezocht zij een heel continent in de Britse hoofdstad.

De recepten uit haar boek zijn niet ingewikkeld. Aangezien zij vlak voor het schrijven van haar eerste column voor The Guardian een baby kreeg, had ze geen tijd voor ingewikkelde gerechten. Iedereen, ook mensen zonder gouden vingers in de keuken, kan dieze recepten maken. Probeer eens de tomatensalade in het recept hiernaast, of maak de simpele ananas met chilizout, de zoete chili-cashewnoten of de udonnoedels met rodekool en bloemkool.

Een enkel ingrediënt zult u misschien online moeten bestellen, maar supermarkten hebben tegenwoordig ook steeds meer Aziatische ingrediënten in de schappen. Of neus gewoon eens in de plaatselijke toko. Ik zei het al: de wereld ligt aan ieders voeten, ook in de keuken.

Recept:

Tomatensalade met ponzu

Ponzu is een pittige, Japanse citrussaus die in dit recept en mandarijnensap. In combinatie met de lekkerste tomaten die je kunt vinden, zullen het citrussap en het zout hun vleugels uitslaan en dit gerecht naar grote hoogte tillen.

Bijgerecht voor 4 personen

Voor de ponzusaus:

3 eetl. mandarijnensap (van 1 mandarijn); 1 eetl. citroensap; 2 eetl. lichte sojasaus.

Voor de tomaten:

400 g rijpe, zoete cherrytomaten, in vieren gesneden;

1 grote of 2 kleine sjalotten, in dunne ringen; handvol Thais basilicumblad of dragon, blaadjes van de takjes geplukt.

Meng alle ingredienten voor de ponzusaus in een kommetje door elkaar. Proef of je tevreden bent met het resultaat: omdat de smaak van citrusfruit varieert, wil je misschien nog wat meer mandarijnensap toevoegen voor een zoetere smaak, meer citroensap voor een steviger smaak of meer sojasaus voor een betere balans.

Doe de tomaten en sjalotten in een schaal en giet de ponzu erover. Scheur de bladeren van de kruiden als ze erg groot zijn in repen. Doe ze anders zo heel in de salade. Laat de salade een uur of zo op kamertemperatuur staan, zodat de smaken zich kunnen mengen en serveer.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.