Premium

Eetrecensie Over de Tong: Veilig in de creatieve handen van topkok Vity in Weesp

Eetrecensie Over de Tong: Veilig in de creatieve handen van topkok Vity in Weesp
© Foto: Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Weesp

Een restaurant waar je je over moet geven aan de fantasie van de kok. Dat kan tricky zijn. Met Vity Veltman achter het fornuis bij Minevitus in Weesp blijkt dat volkomen gevaarloos.

Alsof je bij goede vrienden gaat eten. Zo voelt de entree bij Minevitus/Vity’s Gastrobar. We staan aan de voorkant tegen een dichte deur te duwen, maar de twee mannen bij het raam gebaren lachend dat we achterom moeten, de zijsteeg in. Daar vangt een kordate dame ons vrolijk op in het oude grachtenpandje.

We komen via een rommelig halletje (wat doet die oude ijskast in de hoek op de grond?) zo ongeveer in de keuken binnen, waar de kok rose gebakken rundvlees op bordjes schikt. Dat moet Vity zijn. Klopt, zegt de gastvrouw, die zijn moeder Angelique blijkt te zijn.

Vader Minevitus Veltman runt verderop café The Walrus. Wie zijn snor ziet weet meteen waar de naam vandaan komt. Horeca zit de familie in het bloed. Maar alleen Vity heeft een koksopleiding gedaan. Hij deed ervaring op bij gelauwerde zaken als ’t Amsterdammertje, Restaurant Vermeer en Duin & Kruidberg. Maar met Vity’s Gastrobar is zijn grote wens uitgekomen: een eigen restaurant. Waar hij zijn moderne eigen visie op klassieke Franse gerechten loslaat.

Een menukaart heeft hij in de loop der jaren losgelaten. Gasten kunnen aan de hand van suggesties de gerechten bepalen. Vlees of vis of liever alleen groente. Die hij oogst in de moestuin van een vriendin in Weesp. Vity volgt de seizoenen. We besluiten ons gewoon te laten verrassen en kiezen voor het 4 gangen menu. Of er iets is dat we niet lusten? Nou vooruit liever geen bruine bonen en spruiten. Moeder knikt tevreden. ,,Mijn zoon gaat iets lekkers voor jullie koken”, belooft ze.

Eetrecensie Over de Tong: Veilig in de creatieve handen van topkok Vity in Weesp

We starten met een salade van rauwe zwaardvis en gerookte paling, zoetzure appel, champignon, knolselderij, fijngesnipperde bloemkool, pecannoten en sterrenkers. Persoonlijk op tafel gezet door Vity. Moeders drappeert de servetten bij ons op schoot. Of zij de wijn zal kiezen? We geven ons over in de leren kuipstoeltjes met armleuningen, die opvallend comfortabel zitten. De rauwe zwaardvis is boterzacht. De combinatie van de groenten verrassend lekker. Het zijn veel smaken bij elkaar, daar blijkt Vity gaande de avond liefhebber van te zijn. Maar het is nergens overdone.

Bloedworst

Het tussengerecht volgt vlot en is minstens zo verrassend. Bloedworst en coquilles met gekarameliseerde witlof en een mosterdroomsaus van gerookte boter en bieslook. In de bloedworst van ibericovarken zijn boerenjongens en zoete uien verwerkt. Heerlijk. Het warme appeltje erbij is perfect.

Eetrecensie Over de Tong: Veilig in de creatieve handen van topkok Vity in Weesp

Ook nu serveert Vity weer zelf uit en vertelt graag over de herkomst van de producten. Vlees komt van slagerij Ter Weele uit Oenen. Die slacht nog elke maandag zelf. De keuze van moeder Veltman voor een glas frisse Hongaarse Pinot Grigio is goed.

Van de 22 stoelen in de zaak zijn er deze vrijdagavond aardig wat bezet, maar Vity laat zich niet gek maken. De keuken runt hij alleen. Het hoofdgerecht kan even duren waarschuwt hij. Keurig. Hebben wij tijd om even om ons heen te kijken. Veel zwart wit foto’s met Parijse taferelen aan de muur, Franse chansons op de achtergrond. En dan valt op dat er in het interieur wel wat losse eindjes zijn. Letterlijk, een gordijn hangt uit de rails en de ramen zijn niet echt schoon. Toch jammer.

Het hoofdgerecht smaakt er niet minder om. Vier soorten rundvlees. Runderwang, runderhaas en ribeye gegaard in de oven. Met er bovenop een plakje bresaola, gepekeld en gedroogd rundvlees. Stuk voor stuk goed bereid. De runderwang is mals, smelt. Het rundvlees wordt geserveerd op een bedje van groenten (snijbonen, sperziebonen, wortel, courgette en pied de mouton) en met een jus van rode wijn, armagnac en rozemarijn. Veel smaken die allemaal tot hun recht komen.

Eetrecensie Over de Tong: Veilig in de creatieve handen van topkok Vity in Weesp

De porties zijn echt groot. Toch slaan we het dessert niet over. Kom maar op Vity. Een kaasplank met Pierre Robert, Franse triple-crème kaas, geit, een schimmelkaas en Munster met vijgenbrood en peer-gember compote. Zalig.

Eetrecensie Over de Tong: Veilig in de creatieve handen van topkok Vity in Weesp

Ook de krokante koekschelp gevuld met geitenyoghurt, bosvruchtensorbet, rode vruchten coulis en laagje hippe roze ruby chocolade smaakt heerlijk. De rekening per persoon, 54 euro voor een viergangen menu en 19 euro voor twee glazen wijn en een verrukkelijke sherry bij het dessert is best prijzig maar klopt bij wat je krijgt. Liefde en aandacht heeft ook zijn prijs.

Cijfer: 8

Minevitus, Vity’s Gastrobar

Nieuwstad 32 in Weesp

tel. 0294-413 529

www.minevitus.nl

Open wo t/m za vanaf 18.00 uur

Menu

Voorgerecht

Salade van rauwe zwaardvis en gerookte paling

Tussengerecht

Coquilles en bloedworst

Hoofdgerecht

Runderwang, runderhaas, ribeye en bresaola met jus van rode wijn en armagnac

Dessert

Kaasplankje en koek met geitenyoghurt, bosvruchtensorbet, rode vruchten coulis en ruby chocolade

Adres

Minevitus, Vity’s Gastrobar

Nieuwstad 32 in Weesp

tel. 0294-413 529

www.minevitus.nl

Open wo t/m za vanaf 18.00 uur

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.