Premium

Laten we lekker weer gaan spelen

Laten we lekker weer gaan spelen
© Foto 123RF

Klimmen en klauteren, van de glijbaan af, schommelen: als kind deden we het dagelijks, maar eenmaal volwassen niet meer. Toch zijn er redenen waarom we het wél zouden moeten doen.

Weten we het nog? Roetsjend van de hoge glijbaan af, een vogelnestje in de ringen van de speeltuin en keihard in de regenplassen stampen. Een lol dat we hadden! Zodra we ouder worden en daarmee de verantwoordelijkheden komen, lijken we het kinderlijke van vroeger kwijt te raken. Jammer, want het kind in jezelf omarmen heeft zo zijn voordelen.

„Je innerlijke kind helpt je ontspannen en je zorgen en piekergedachten aan de kant te schuiven”, weet coach Mariska Ruissen (40), bedenker van onder meer de training ’Finding your own Alice’. „Ik geloof er namelijk in dat je eigen blije speelse kind enorm op Alice in Wonderland lijkt. Als je vol speelsheid, nieuwsgierigheid en verwondering rondkijkt, dan is geen avontuur je te groot en kun je steeds opnieuw je eigen grenzen verleggen.”

„Je innerlijke kind heeft vaak geniale invallen. Kijk maar naar je eigen of andere kinderen: die komen vanuit hun speelsheid soms op ideeën die je volledig verrassen. Het kind in jou is onderdeel van je en dat negeren zorgt ervoor dat je een belangrijk deel van jezelf ontkent.”

Karina de Jong doet dat dan ook niet. Regelmatig gaat zij met vijf vriendinnen aan de gang met dingen die ze als kind ook deed. Toneelspelen in de woonkamer bijvoorbeeld, of touwtjespringen en daarna van de heuvel rollen. „Ik merkte dat ik spelen miste. In een opleiding die ik deed, werd ik uitgedaagd om weer te spelen en daar werd ik zo blij van. Ik heb toen een mail naar vriendinnen gestuurd en binnen een dag had ik een groepje van zes dames bij elkaar.”

Bij de eerste keer toneelspelen was er nog wat gêne, merkte De Jong, maar inmiddels is die voorbij. Tijdens het ’buitenspelen’ in de duinen keek een sportgroepje hen even raar aan. Het werkt bevrijdend om aan je impulsen toe te geven, merkt ze. „Heerlijk om ongeremd te zijn. Niets wat je tegenhoudt, gewoon uitproberen, vallen en opstaan, lak aan de wereld en je eigen ding doen. Ik voel me dan als een kind, maar besef terdege dat ik een volwassen vrouw ben. Het is gewoon zo fijn om je te laten gaan.”

In de ballenbak

Cursussen, boeken als ’Volwassen worden is optioneel’ van Marloes de Vries en speelhallen voor volwassenen: de laatste jaren zijn er steeds meer mogelijkheden om dat innerlijke kind te bevrijden. Zo begon Robin Brouwer samen met zijn broer Kai FunBase in Amsterdam. Een speelplaats voor volwassenen met een ballenbak, Lego, veel bordspellen en een levensgrote Jenga-toren.

„We vroegen ons af waarom er niets voor volwassenen was om te spelen”, aldus Brouwer. „Genoeg hallen waar kinderen kunnen klauteren en los kunnen gaan, Er zijn ook wel zalen met trampolines voor volwassenen, maar dat is maar één activiteit. Waarom niet alles ineen?”

Staan sommigen wat voorzichtig aan de rand van de ballenbak, anderen gaan meteen los, merkt hij. „Het is een soort vlucht uit de maatschappij, die veel van ons vraagt. Vooral jongvolwassenen hebben moeite met de overgang. Zij hebben met een baan en huis ineens heel veel verantwoordelijkheden en ze missen vrij zijn, spelen met vrienden.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.