Premium

Robin Hovenier heeft dag en nacht een harde piep in zijn hoofd die hij nooit uit kan zetten: ’Ik blijf positief; dat is het enige wat je kunt doen’ [video]

Robin Hovenier heeft dag en nacht een harde piep in zijn hoofd die hij nooit uit kan zetten: ’Ik blijf positief; dat is het enige wat je kunt doen’ [video]
Robin Hovenier.
Baarn

De ochtend na het ’hardstylefestival’ ontwaakt Robin Hovenier met een harde piep in zijn oor. „Had ik wel vaker na het uitgaan, maar nu bleef die piep. En een stuk harder. Ik raakte in paniek. Wat is dit?” Het is november 2016. Hij gaat op zoek op internet en vindt van alles over tinnitus. Dat móet het zijn. Een piep, brom, fluit, suis of ander geluid in het hoofd, of in één of beide oren. „Al snel werd duidelijk dat er niks aan te doen is.”

Hij stuit ook op een filmpje van Gaby Olthuis (zie hieronder), een 47-jarige vrouw die euthanasie pleegde vanwege een ondraaglijke vorm van oorsuizen. „Dat stelt je niet gerust.”

Robin Hovenier gaat naar zijn huisarts. „’Er is niks aan te doen’, zei ze. ’Leer er maar mee leven.’ Zo werd ik weggestuurd. Ik was flabbergasted.” Hij laat het er niet bij zitten en bezoekt een KNO-arts, misschien is het wel een prop in zijn oor. „Weer kreeg ik te horen: ’Leer er maar mee leven’. Zo’n antwoord trek je niet!”

Hij belandt bij een audiologisch centrum. „Ik sprak met een maatschappelijk werker over tinnitus. Wat is het, wat gebeurt er nou in je hoofd? Tinnitus heeft duizenden oorzaken. Het zit meer in je hersenen dan perse in je oor. Dat maakt de behandeling ook vrij lastig. Er zijn allerlei experimenten gedaan, maar er is nog niks gevonden. Nog geen passend resultaat voor iedereen, helaas.”

„Het is nooit meer weggegaan”, zegt de nu 28-jarige jurist uit Baarn in de ’Week van het Oorsuizen’. Het belemmert soms zijn werk.

„Als het heel erg is, kan ik lastig stukken lezen.” Hoe het klinkt? „Ik hoor verschillende geluiden. De hoge piep is het ergst. Het geluid van een fluitketel naast je oor, daar word je gek van. Op slechte dagen hoor ik hem harder. Je kunt hem nooit uitzetten. Stress en vermoeidheid zijn triggers. Ook de donkere decemberdagen zijn lastig. In beide oren hoor ik ook een ruis. En als ik in bed lig, wanneer het helemaal stil is, hoor ik aan mijn rechteroor een soort koelkastbrom.”

Natuurgeluiden

Uit testen blijkt dat hij geen gehoorverlies heeft. „Super raar toch? Als je na een festival dit allemaal krijgt, denk je: dat gehoor heeft een behoorlijke klap gehad. Maar dat is nog helemaal goed.”

Soms zet hij voor afleiding natuurgeluiden aan. „Regen, een beekje, wind, krekels, zodat je even een ander geluid hebt dan alleen die piep.” Maar het is er altijd. „Ik had een tijd depressieve gedachtes: ’Ik ben jong en moet nog een paar jaar, hoe moet ik hiermee oud worden’?”

Accepteren

,,Op mijn werk kon ik me toen lastig concentreren. Je let er constant op en blijft zoeken op internet. Dat helpt ook niet. Daardoor versterkt het geluid weer. Het is een cirkel. Je moet proberen er juist geen aandacht aan te geven. ’Je moet het accepteren’, zegt iedereen tegen je. Dat is zo, maar dat is heel erg lastig in het begin.”

„Nu gaat het stukken beter met me. Ik ben de tinnitus gaan volgen en gaan kijken: wat werkt voor mij goed? Waardoor wordt het qua gevoel minder? En wat werkt niet.” Robin Hovenier weet nu dat slaapgebrek de piep verergert. „Dus begin ik een uurtje later op mijn werk zodat ik aan die acht uur slaap kom.”

Praten

„Er geen aandacht aan besteden is het aller-moeilijkst. Wat helpt is leuke dingen doen. Als ik in het bos loop hoor ik de wind en de bladeren. Dat is heerlijk. Omgevingsgeluiden maken het een beetje dragelijk.” Erover praten helpt ook. „Maar als je het niet hebt, begrijp je me nooit voor de volle honderd procent.” En zoek hulp als je er last van hebt, zegt hij. ,,Tinnitus kan zo’n impact op je leven hebben.”

„Ik blijf over het algemeen positief. Dat is het enige wat je kunt doen. Je kunt wel jammeren - en echt geloof me, die momenten heb ik ook - maar het helpt niet. Zeggen: het moet nú weg, ik ben er klaar mee, er moet een oplossing komen, dat werkt gewoon niet. Je moet door. Je hebt een leven, gezin, familie en vrienden.”

Robin Hovenier heeft dag en nacht een harde piep in zijn hoofd die hij nooit uit kan zetten: ’Ik blijf positief; dat is het enige wat je kunt doen’ [video]
Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate tinnitus.

Extreem

In Nederland zijn naar schatting 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van tinnitus. „Het aantal jongeren met oorsuizen groeit extreem. Komt door de festivals”, zegt Hovenier, die wil dat jongeren hun oren beschermen tegen geluidsschade.

,,Had ik bij dat festival maar oordoppen in gehad. Ik kon ze daar kopen voor vijftien euro, maar ik was student. Had ik het maar gedaan! Ik waarschuw mijn vrienden: doe oordoppen in. En gebruik de volumebegrenzer op je muziekspeler. Besef dat je niet onverwoestbaar bent, ook al ben je een jonge gast.”

Nu draagt hij altijd op maat gemaakte oordoppen op herrieplekken. „Zaterdag ben ik gaan poolen in een kroeg met oordoppen in. Dan word ik gek aangekeken. Maakt me echt niks uit. In een bioscoop heb ik ze ook in.”

De buitenkant

Het ontbreekt soms aan begrip in zijn omgeving. „Als jij een arm kwijt bent ziet iedereen dat je wat mankeert. Maar bij mij zie je aan de buitenkant niet dat ik iets heb. Ik kan het geluid ook niet laten horen. Niet iedereen heb ik het verteld. Ze moeten me ook niet zien als slachtoffer, of zo. Dat ben ik niet. Maar ik heb wel momenten dat ik er knettergek van word. Je kan er 110 mee worden, maar het geneest niet.”

Lees ook: ’Ik heb altijd het geluid van een vliegtuigmotor in mijn hoofd’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.