Premium

Column Wouter Klootwijk: Eau de Lion

Column Wouter Klootwijk: Eau de Lion
Eau de Lion.
© Foto Les céréales LION®

Wouter Klootwijk is programmamaker en schrijver. Bovenal is hij geïnteresseerd in alles wat met eten en drinken te maken heeft of daar tegenaan schuurt.

Het is minder geworden, maar het was soms zo hevig dat het de trein binnendrong. De trein van Den Helder naar Nijmegen. Met je ogen dicht wist je niet waar je reed. Behalve in de Zaanstreek. Door de indringende geur van cacao. Prettig. Je had de neiging om uit te stappen om er een tijdje in te kunnen verkeren. Een onzichtbare deken van chocola om je heen. Je zou er willen wonen. Dat doen veel mensen dan ook. Maar het went en het verveelt, zoals alle dagen feest ons ook de keel kan uithangen.

En stel je voor, je trouwt met iemand waar je bij de eerste ontmoeting onmiddellijk op viel, omdat hij of zij zo heerlijk naar chocola rook. Maar veel later had je, achteraf gezien, misschien toch voor de gebakken bokking moeten kiezen. Die liep ook rond te lonken indertijd.

Sommige dieren gebruiken geuren als communicatiemiddel. Lokmiddel voor de voortplanting. Maar ook om te waarschuwen voor onraad. Een bladluis die een belager ziet aankomen, verspreidt een geur die andere bladluizen waarschuwt zodat ze allemaal vluchten. Een feromoon heet zo’n geur en mensen kunnen luizenferomonen namaken. Met wonderlijk effect. Zo kunnen bij verspreiding van het alarmferomoon in huis pardoes alle bladluizen zich uit de kamerplanten naar beneden laten vallen.

Bij mensen zelf werkt het niet en wie geur op doet, denkt steevast dat het anderen behaagt. Terwijl ik (rare uitzondering?) altijd denk dat er iets vreselijks aan de hand is. Dat er alarmferomoon in het parfumflesje zat. Ook als ergens zogenoemde luchtverfrissers de atmosfeer bezoedelen. Maak dat je weg komt, het ruikt hier niet pluis.

Wierook! Zit je stil te mediteren, komt er opeens een vlaag wierook je neus en daarna je hersens binnen. Zopas nog is in België alarm geslagen na laboratoriumonderzoek. Wierookrook is net zo schadelijk voor mensen als sigarettenrook.

Lang geleden. Oma kwam logeren. Dame van stand. Ze kwam met de trein. Onderweg hield ze een zakdoekje voor haar neus dat ze telkens besprenkelde met Boldoot. Tegen wagenziekte, zei ze. Haar lucht hing door het hele huis. Waarna het nooit meer goed kwam tussen eau de cologne en mij. Altijd maar denken dat het iets te maken heeft met overgeven.

Andere tijden, andere opvattingen. Je hebt ontbijtstrooisels van het merk Lion. Het is een merk van het wereldconcern Nestlé. Eerst waren er alleen mierzoete, met karamel gevulde chocoladerepen van Lion. Op de verpakking een grote leeuwenkop met opengesperde bek vol tanden. Die leeuw staat ook op dozen met ontbijtgranen die naar chocoladerepen smaken.

Ze zijn gemengd met vlokken karamel en propjes chocola. Ontbijtsnoep. Nestlé denkt dat we het lekker vinden ruiken. Zo lekker, dat Nestlé een parfum liet ontwikkelen. Eau de Lion. Voor wie de hele dag naar ontbijt ruiken wil en collega’s op kantoor wil laten meegenieten. Voorlopig in een oplage van 300 flesjes en alleen verkrijgbaar in Frankrijk. Zijn ze daar dan nog iets maffer dan wij hierzo?

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.