’Unieke dinosaurus-bomen’ gewoon te zien in Pinetum Blijdenstein in Hilversum

Wollemia-bomen in bergkloven in de Blue Mountains in New South Wales, Australië.

Wollemia-bomen in bergkloven in de Blue Mountains in New South Wales, Australië.© Foto AFP/NSW Department of Planning, Industry and Environment

Ronald Frisart
Hilversum

Groot nieuws half januari: de enige in het wild voorkomende prehistorische Wollemia-coniferen in Australië waren gered van de bosbranden. Wie er echter dicht bij huis een paar wil bekijken kan terecht in Pinetum Blijdenstein in Hilversum - gekweekte eemplaren weliswaar, maar toch bijzonder.

In de Blue Mountains bij Sydney groeien in enkele kloven de enige wilde exemplaren van de Wollemia nobilis, minder dan tweehonderd stuks. De brandweer wist ze half januari te redden.

De soort geldt als de dinosaurus onder de bomen. Volgens de Australische hoogleraar Cris Brack kwamen ze al 100 tot 200 miljoen jaar geleden voor. Ze werden uitgestorven geacht tot ene David Noble in 1994 de wilde exemplaren ontdekte in de Blue Mountains. Volgens professor Brack kunnen de oudste exemplaren wel 100.000 jaar oud zijn, zo vertelde hij onlangs aan de krant Sydney Morning Herald.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.