Ankeveen krijgt na 75 jaar weer de door de Duitsers gesloopte brug terug. Detail: Geen ophaalbrug meer

Architect Rob Torsing uit Naarden (li.), zijn neef Eric Torsing (re.) en diens buurman Hans Hazes (mi.), beiden uit Ankeveen, op de plek waar de brug moet komen.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Ankeveen

Het mag dan een absurd plan zijn, maar het dorp Ankeveen krijgt toch maar mooi een brug terug die vlak voor het eind van de oorlog gesloopt werd. Dankzij veel zelfwerkzaamheid.

Het gaat om de Gele Brug, een iconische ophaalbrug die aan de invalsweg van het dorp op het Sticht End stond. Stond, want hij is op 25 april 1945 ontmanteld door de Duitsers in een poging de oprukkende geallieerden te stuiten. En geel, omdat geel (en ook wit) de kleuren van het dorp zijn, kleuren die horen bij de paus en het rooms-katholicisme (Ankeveen is van oudsher katholiek in een meer protestantse omgeving).

Het plan is ontstaan in het dorp zelf, toen in de gemeenteraad het voorstel voorbij kwam om de duiker onder het Stichts End te renoveren of te vervangen. Raadslid Eric Torsing, zelf werkzaam in de bouwwereld en geboren en getogen in Ankeveen, wilde laten uitzoeken of terugkeer van de befaamde Gele Brug mogelijk zou zijn, en wat dat dan zou kosten. Om een lang verhaal kort te maken, komende weken komt er weer een brug. Identiek aan de vorige, alleen bleek een ophaalbrug niet meer mogelijk gezien het zware verkeer van nu.

Programmamaker en cameraman Machiel Martens, ook uit Ankeveen, is bezig met een documentaire over de terugkeer van de brug. Die baseert hij voor een deel op een dagboek van onderwijzeres Petronella Hagen uit de Joseph Lokinschool, dat ze de laatste twee maanden van de oorlog maakte. Eric Torsing maakte Martens attent op het bestaan van dat dagboek. Doorgaand verkeer over het Stichts End is vanwege de bouw van de brug komende weken niet mogelijk.

Het hele verhaal hierachter: Gele Brug Ankeveen na 75 jaar in volle glorie terug.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.