Premium

Larense samenkomst van zo’n 80 dansers in klederdracht; ’Mannen deden een heel leven met hun nette schoenen’

Larense samenkomst van zo’n 80 dansers in klederdracht; ’Mannen deden een heel leven met hun nette schoenen’
Op de jaarvergadering mag ook een dansje niet ontbreken.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Laren

Een bont gezelschap in klederdracht is zaterdag bijeengekomen in Laren. Vrouwen met grote bloedkoralen kettingen en witte mutsjes met gouden oorijzers trekken de aandacht. Naast hen mannen in zwarte pakken met klompen eronder. Het is de jaarvergadering van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland, district West. Die is bezocht door naar schatting tachtig leden en burgemeester Nanning Mol.

Nanning Mol vertelt hoe hij zaterdagochtend vast kwam te zitten op het verlaten gemeentehuis toen hij zijn ambtsketen ophaalde. ,,Ik belde om hulp naar een mobiel nummer en kreeg iemand aan de lijn, die zei: ik versta u niet, even mijn kap opzij doen.” Het zal toevallig een lid geweest zijn van de Larense boerendansgroep De Klepperman van Elleven.

De klederdrachtdragers genieten ervan uitleg te geven. ,,Mannen hadden vroeger naast hun klompen maar één paar nette schoenen. Daar deden ze een heel leven mee”, vertelt een aanwezige. Een ander laat zien dat hij een broek zonder gulp heeft. ,,De ritssluiting bestond toen nog niet. Ze droegen een klepbroek, waarbij je de voorkant naar beneden kon klappen: je geslachtsdeel op een presenteerblaadje”, lacht hij.

Uitstervend

Het district telt elf dansgroepen - van West-Friesland tot Soest - met 321 leden, waaronder ook muzikanten. Het is een uitstervend ras aan het worden door de gemiddelde hoge leeftijd. Gebrek aan jonge aanwas maakt het noodzakelijk dat steeds meer groepen samenwerken. ,,Want bij een optreden moet een boerendansgroep toch wel uit vijf of zes paren bestaan. Over een tijdje gaat een samengestelde groep van Soest, Hoogland en Laren naar Roemenië’’, aldus districtsvoorzitter Rijk van Doorn, tevens voorman van de Boerendansgroep in Soest. Buitenlandse optredens komen vaker voor. De Klepperman heeft vorige zomer in de VS gedanst tijdens een festival in Tennessee. Andere groepen herinneren zich mooie reizen naar Chili en Mexico.

Van Doorn wil graag de historie van rond 1900 uitdragen. ,,We doen veel educatie op scholen, dansen bij evenementen en in bejaardenhuizen.’’ Enkele vrouwen hebben een klein hoedje op over het witte mutsje. Dat kon je vroeger bij het melken snel even opzetten. ,,Wij vrouwen hebben hulp nodig bij het aankleden’’, zegt de Soesterse Bep Hilhorst. Vooral het vastzetten aan de achterkant is het werk van de echtgenoot. Zij heeft kleding en sieraden geërfd van een oudtante.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.