Premium

Tussen de 24 en 37 jaar oud? Reken dan maar op een laag pensioen. Toch zijn weinig millennials bezig met opbouwen van een eigen pensioenspaarpotje

Tussen de 24 en 37 jaar oud? Reken dan maar op een laag pensioen. Toch zijn weinig millennials bezig met opbouwen van een eigen pensioenspaarpotje
Pensioenprotest van de vakbonden in Den Haag, mei2019.
© Foto ANP/KOEN VAN WEEL

Nu tussen de 24 en 37 jaar oud? Reken dan maar op een laag pensioen. Jongeren moeten daarom nu al flink gaan sparen of beleggen. Toch zijn er weinig millennials actief bezig met het opbouwen van een eigen pensioenspaarpotje, peilde verslaggever Marian van Loosdrecht bij het Nibud en andere financiële planners.

Voor je het weet ben je 50 en heb je nog maar een paar jaar tot je pensioen, beaamt Karin Radstaak, woordvoerder bij Nibud. Ze ziet dat voormalige zzp’ers bijvoorbeeld na hun pensioen vaak lastig rond kunnen komen. En jongeren zijn steeds vaker zzp’ers.

Het gaat vooral over ouderen in de pensioenberichtgeving. Logisch, want zij worden er nu of op de korte termijn door geraakt. Maar jongeren worden later met een nog veel groter pensioenprobleem geconfronteerd.

Het rekensommetje van de langere levensverwachting plus de lage rente afgezet tegen stijgende inflatie zorgt ervoor dat de pensioenfondsen steeds minder geld in kas hebben om de gedane pensioenbeloftes waar te maken. Omdat mensen ouder worden moet meer aan pensioenen worden uitgekeerd dan was verwacht toen de premie werd betaald.

Vooral de historisch lage rente en de daaraan gekoppelde rekenrente raakt de pensioenfondsen. Een lagere rekenrente betekent dat pensioenfondsen meer geld in kas moeten houden om in de toekomst ook nog pensioenen uit te kunnen keren.

Piet Rietman, ABN Amro-econoom voorziet een verlaging van de pensioenopbouw. Dat betekent minder pensioen voor de jongeren van nu. „Als je nu bijvoorbeeld halverwege de 30 bent, zal je volgens onze prognoses nog maar 45 procent van je gemiddelde loon ontvangen als pensioen”, licht Rietman toe.

Flexcontract

Bij CNV Jongeren staat het hoog op de agenda: „Als je op jonge leeftijd niet voldoende pensioen opbouwt kun je later niet terug in de tijd om dat alsnog te doen”, zegt Semih Eski, voorzitter CNV Jongeren. Ook hij voegt eraan toe dat jongeren vaak flexcontracten hebben, en daardoor te weinig of zelfs geen pensioen opbouwen. „Dat lijkt voor nu geen probleem, maar later wel.”

Ook is het goed om als jongere jaarlijks goed je pensioenoverzicht te blijven volgen en bij het veranderen van baan te kijken naar wat de mogelijkheden voor het opgebouwde pensioen zijn. Eski voegt toe dat het voor jongeren belangrijk is om tijdens een sollicitatiegesprek te praten met de werkgever over de pensioenregeling.

Wat nu doen?

Wat moet de millennial verder doen om te voorkomen dat hij of zij over tientallen jaren tegen een uitgekleed pensioen aankijkt? Allereerst moet worden gekeken naar wat de jongere verwacht nodig te hebben na het pensioen. Iedereen kan inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl en daar bekijken hoeveel er maandelijks opgebouwd wordt en wat er in de toekomst verwacht kan worden. Dat creëert overzicht. Dit is gelijk het moeilijkste voor jongeren, die niet weten of ze op hun 60e hertrouwen of met 67 in de camper stappen om op wereldreis te gaan. Je kunt nog gaan scheiden, de loterij winnen, of je baan kwijtraken. Toch is het goed om nu alvast te anticiperen.

Herman Kappelle, pensioenprofessor aan de Vrije Universiteit Amsterdam zegt: „Snel beginnen met sparen”, want „hoe later je begint met sparen, hoe duurder het wordt.”

Beleggingshorizon

Ook Niels Aarts, financieel planner bij ABN Amro is het hier mee eens. „Als je nog jong bent en je hebt nog 35 jaar te gaan naar je pensioen, dan heb je nog veel tijd om vermogen op te bouwen door te sparen, of beleggen, omdat je een lange beleggingshorizon hebt en daarmee inflatie en belasting kan afvangen.”

„Rationeel gezien kunnen mensen het beste gaan beleggen”, zegt Gerjan de Lange, die in de directie bij online pensioenbank Brand New Day zit. Dat levert meer rendement op. Hij zegt dat je het beste kunt beginnen met sparen voor je pensioen zodra je begint met werken. „Gewoon starten.” Hij ziet dat door de negatieve berichtgeving over pensioenfondsen er steeds meer mensen ’het heft in eigen handen nemen’ en inderdaad ervoor kiezen om te gaan beleggen.

Een huis kopen en dit vervolgens aflossen is volgens alle experts sowieso een goed idee. Het doel is dan om de lasten na het met pensioen gaan zo laag mogelijk te houden, en een huurhuis zou dit nog eens flink lastig kunnen maken.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.