Premium

Column Joyce van der Meijden: Keuzecircus

Column Joyce van der Meijden: Keuzecircus
Joyce van der Meijden.
© Foto Studio Kastermans

Op deze school moet je een extra vak kiezen. ’Ik heb sport gekozen. Ben jij sportief? Dan zou ik ook sport kiezen. Het is sowieso super vet.’

’Ja, de kantine is wel oké, maar je kan ook een lekker broodje scoren bij de slager. Mega chill.’

’Heb je het programma gezien? Straks kan je even een robot in elkaar zetten bij techniek. Hou je niet van? Drama dan? In de aula doen ze ieder half uur de schoolmusical. Vergeet niet langs het biolokaal te gaan, daar ontleden ze om het kwartier een nieuw varkenshart.’

’…’

’O, vind je dat zielig? Nou ja, wel in de tent gaan kijken hé. Daar draaien ze de film van de oerknal. Vind jij wel leuk, denk ik. Heeft iets te maken met het vak big history.

’…’

Nee, geen idee of dat leuk is. Ik doe een andere richting.

Echt fijn dat wij op onze tour langs middelbare scholen allemaal relevante informatie krijgen van een ervaringsdeskundige, type cheerleader, uit drie havo. Zo kan onze dochter echt een weloverwogen middelbareschoolkeuze maken. Dat is namelijk pas ’mega belangrijk.’

Nu wil het toeval dat juist deze week ons lands grootste geleerden hebben bedacht dat de hele keuzecarrousel die groep acht leerlingen moeten ondergaan best wat later mag. Kinderen mogen na de basisschool eerst nog drie jaar bruggen, naar de middenschool of verlengd basisonderwijs.

Ik vraag me af of het verschuiven van welke keuze dan ook naar de absolute hoogtijdagen der puberhormonen nu echt een grote winst gaat opleveren. Ik kijk naar onze super mega chille begeleider. Ik ben er bang voor.

Ondertussen heeft onze dochter na deze levende reclamespot een duidelijke voorkeur. Voor nu dan. Ze wordt absoluut super blij van de school met het gezellige vak ’onderzoek,’ in de proefles heeft ze namelijk een vette reclameposter mogen knutselen.

Nu maar hopen dat de prestatiemaatschappij in de vorm van schooladvies geen roet in het eten gooit met hersenkrakers als claxon, thermische, kristallen, financieel en exotisch, zomaar een paar woorden uit het Cito-toets dictee van groep 8 wat deze week wordt afgenomen.

De Cito-toets is niet meer doorslaggevend maar toch wel een belangrijke factor in de weging voor het middelbareschooladvies. Je kunt dus al op jonge leeftijd thermisch kristalhelder en vast ook financieel worden beetgenomen. Ben overigens benieuwd hoeveel kinderen van vijftien deze lijst foutloos neerpennen.

Nu mag ik niet meer nadenken. We moeten door. Op naar de volgende school. Dochter heeft zich ingeschreven voor een proeflesje portret timmeren. Dit is geen grap.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.