Premium

Provincie slaat eerste slag in nieuwe natuur maken: Loosdrechtse familie Meijers verkoopt met gemengde gevoelens agrarisch bedrijf

Provincie slaat eerste slag in nieuwe natuur maken: Loosdrechtse familie Meijers verkoopt met gemengde gevoelens agrarisch bedrijf
De verkochte boerderij aan het eind van de Rading in Loosdrecht, Gerrit en Gerda Meijers wilden liever niet op de foto.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks
Loosdrecht

De provincie heeft een eerste slag geslagen in het streven om rond Nieuw-Loosdrecht ’nieuwe natuur te maken’ . Gerrit (76) en Gerda Meijers verkopen hun boerderij Polderzicht met negentien hectare grond aan de overheid.

Niet dat Meijers een grote fan is van de plannen in het Gebiedsakkoord, die moeten leiden tot in totaal 800 hectare nieuwe natuur in de Oostelijke Vechtplassen. Maar hij heeft eieren voor zijn geld gekozen. ,,We zijn al ouder, je krachten worden toch minder. En we hebben geen opvolger voor het bedrijf”, verklaart hij. ,,En tegen de provincie strijden, dat win je toch niet snel”, vult hij nog aan.

In Nieuw-Loosdrecht, en ook Kortenhoef, ’s-Graveland en Ankeveen vrezen vooral hobbyboeren en bedrijven als maneges voor de toekomst. Zeker als hen geen andere keus zou resten dan verkoop van hun grond. Nog altijd hangt, mocht een minnelijk traject niet lukken, onteigening boven het hoofd, meldde de provincie eerder. Maar bij Gerrit en Gerda Meijers ging het op vrijwillige basis, aldus een officieel bericht vanuit het provinciehuis. Alsof het echtpaar een andere keus had.

Meijers denkt al langer na over de toekomst. Tien jaar geleden stopte hij met zo’n zestig melkkoeien. Stapte over op vleeskoeien, verbeterde roodbonte, en op schapen. ,,We wilden naar verbrede landbouw en dagbesteding erbij.” Een opvolger zou dan een gespreid bedje krijgen, ook qua vergunningen. ,,Je moet wat”, klinkt het nuchter.

Geen opvolger

Die opvolger is er nooit gekomen. Wel verkoop, maar dan aan de overheid. Zodat er meer natuur kan komen, maar Meijers weet te vertellen dat dat op zijn perceel niet aan de orde is. ,,Zover ik weet blijft hier landbouw, maar dan minder intensief, met meer aandacht voor de natuur.” Hoe en wat, dat weet hij niet. ,,Ik heb de indruk dat deze grond een soort ruilobject moet worden. Met de vijftien hectare hiernaast die de provincie al langer in bezit heeft. Dan kan een ander hierheen, zodat er een soort overgangsgebied qua natuur ontstaat.”

Meijers zegt hierbij ’een prettig gevoel te hebben’. Niet alleen omdat hij kon verkopen, voor een vastgestelde vierkante meter-prijs. ,,Er stonden immers geen mensen te trappelen om het over te nemen”, legt hij uit. Maar ook spelen sentimenten mee. Hij zit sinds 1989 met zijn gezin al aan de Rading, destijds de provinciegrens. Afkomstig van de Nieuw-Loosdrechtsedijk, bouwde Meijers zelf de boerderij met stallen. ,,Een bak geld krijgen telt echt niet als enige. Ik heb tientallen jaren op deze grond gelopen. Dan is het fijn als het agrarisch blijft.”

Flinke lap

Hij zegt de eerste te zijn in het gebied die verkoopt. En dan ook meteen een flinke lap. ,,Ik weet, wij waren een grote vis.” En zover hij weet ook zo’n beetje de eerste van alle andere gebieden. ,,Alleen Boer Mur die op ’t Hol (richting Kortenhoef, red.) zat, heeft eerder een deel van zijn grond verkocht. Daarom is zijn ene zoon naar Friesland gegaan. Die boert daar nu. (Murs andere zoon zet het resterende bedrijf in Kortenhoef voort, red.).”

Dat Meijers’ eigen kinderen hem niet zijn opgevolgd, daar is hij blij mee. ,,Die regelgeving hè. Je heb tegenwoordig overal mee te maken. Dat boeren zijn gaan protesteren snap ik goed. Alleen niet dat ze bleven doorgaan. Die acties liepen uit de hand, vind ik. Je kunt beter goed met elkaar in gesprek blijven.”

Twijfels

Dat hij verkocht heeft mag dan fijn zijn, bij de plannen voor natuur heeft de Loosdrechter zijn twijfels. ,,Wat levert natuur op? Verderop heeft Natuurmonumenten ruim honderd hectare, tot aan de Plassen. Je zou er een prachtige wandelroute kunnen maken, drie wegen oversteken. Maar dat willen ze niet. Het is amper toegankelijk. Omdat dan mensen hun honden gaan uitlaten, er mountainbikers komen en toezicht nodig is, zeggen ze. Steeds meer natuur en geen mens heeft er wat aan. Bedroevend, want je speelt toch met andermans geld.”

Macht van ecologen

Hij heeft het over ’de macht van de ecologen’. ,,Ik zag hier eens twee man een mat op het gras leggen. Ik dacht, die dumpen afval. Nee, ze waren aan het kijken voor ringslangen. Alsof die daar zouden komen.” Hij moet lachen. ,,Ik heb even gedacht, ik leg er stukken tuinslang neer. Ringslangen zitten echt elders. Dat zal ik toch zeker wel weten.”

Meijers kan nog maximaal twee jaar blijven zitten waar hij zit, in de boerderij. Alle gebouwen blijven staan, ook daarna, is het plan van de provincie zover hij weet. ,,Voor een ander dan. Maar voor ons is de kous hier af”, klinkt het tevreden.

Provincie

Volgens een woordvoerster van de provincie Noord-Holland is vorig jaar al in totaal tachtig hectare grond gekocht voor natuurontwikkeling in het Oostelijke Vechtplassengebied. Het gaat om aankopen van vergelijkbare grootte. Ook nu lopen volgens haar ’diverse gesprekken met grondeigenaren’. ,,Wij verwachten dit jaar met meerdere partijen overeenstemming te bereiken.” Ze ontkent niet dat onteigening nog altijd als optie mogelijk is. ,,Maar het is nu geen onderwerp van gesprek. Ons doel is om er samen met grondeigenaren uit te komen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.