Hilversumse politiek heeft respect voor beslissing Jaeger, SP noemt het ’goed nieuws’

Wimar Jaeger.
© foto kastermans
Hilversum

Voor de Hilversumse politiek kwam de beslissing van wethouder Wimar Jaeger om op te stappen als een verrassing. Wel begrijpen zij zijn keuze. De SP is blij met het opstappen: „We hadden het vertrouwen in hem al maanden geleden opgezegd.”

„Het is jammer, echt een aderlating voor ons”, reageert D66-fractievoorzitter Annemarie den Daas. „Hij was toch onze politieke leider de afgelopen zes jaar.” Ze vindt dat Jaeger veel beweging in Hilversum heeft gebracht. „We moesten heel erg wennen aan het idee, maar het is zijn beslissing en dat respecteren wij.” Ze kreeg de boodschap vlak na de kerstvakantie. „Hij had er al eens op gehint, maar niet dat het al zo snel zou zijn”, aldus Den Daas. Over een opvolger wordt nu nagedacht. Volgens Den Daas moet rond 4 maart - het afscheid van Jaeger - bekend zijn wie hem op gaat volgen.

„Ik begrijp zijn keuze en vind het heel jammer”, aldus Frits Vogel (coalitiepartij VVD). „Het is een goed bestuurder met veel drive. De stad is veranderd mede door zijn inbreng.” Hij zag het vertrek niet aankomen, en hoopt dat er een ervaren wethouder voor Jaeger terugkomt. „Het team draait goed, dat moet ook in balans worden gehouden.”

Marleen Remmers (coalitiepartij GroenLinks) snapt de keuze van Jaeger heel goed. „Het is voor hem persoonlijk heel jammer. We gaan hem als wethouder missen. Het enthousiasme spatte er vanaf.” Volgens haar moet de opvolger iemand worden die „op de rijdende trein kan springen.”

„Doodzonde en jammer, ook gezien de ontwikkelingen met het Sleutelgebied”, vertelt Jan Slingerland (HvH). „Maar respect voor zijn overwegingen. Al kwam het wel als een volslagen verrassing. Zijn opvolger moet wel een zwaargewicht zijn”, aldus de coalitiegenoot van D66.

Oppositiepartij SP vindt het aftreden van Jaeger „goed nieuws.” Pierre van Rooden: „Wij hadden het vertrouwen in hem al maanden geleden opgezegd. Hij had beter meteen zijn gedrag kunnen veranderen.” De bedreigingen noemt hij wel vervelend. „Dat wens je niemand toe.” Hij hoopt dat de opvolger van Jaeger „wel op een integere manier kan werken.”

Henk Blok (Hilversums Belang) spreekt van een „zeer bewogen en gemotiveerd wethouder.” „Het is knap ook dat hij twee integriteitsonderzoeken heeft overleefd. Ik had wel een idee dat hij vermoeid was geraakt. Ik wens hem privé veel geluk en wijsheid toe. Ik zal hem op mijn manier missen, want ik vond het een aardige vent.”

„Het is zijn keuze. Ik kan mij de belasting voor zijn gezin wel voorstellen, het is een zware baan”, aldus Femke van Drooge (PvdA). „Zijn keuze respecteer ik.”

Olaf Streutker (CDA): „We willen hem bedanken voor zijn inzet de afgelopen jaren. We zullen zijn gedrevenheid en tomeloze inzet missen.”

„Wij vinden het jammer dat hij vertrekt omdat hij de kans van de raad heeft gekregen om te laten zien dat hij op andere wijze kan besturen. Maar wij begrijpen het wel”, aldus Mirjam Kooloos van Leefbaar.

Aafke Vreugdenhil (CU): „Wij begrijpen dat de afgelopen periode zeer turbulent is geweest voor Wimar en snappen dan ook goed dat hij nu besloten heeft een stap terug te doen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.