Premium

Prille Hut van Mie blaast al een aardig partijtje mee in energietransitie Laren en Blaricum; ’We moeten het heft in eigen hand nemen’

Het bestuur van energiecollectief Hut van Mie op de plek waar de echte Hut van Mie ooit in de buurt stond. V.l.n.r. Peter Uitendaal (secretaris), Ronald Spaan, Liselotte Smorenburg (voorzitter), Patriek Kerkhoff (penningmeester) en Andreas Grunwald.
© STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARK
Blaricum

Grappige naam voor een energiecollectief: Hut van Mie. Oudere Laarders denken bij het horen van die naam aan de hut die ooit stond ter hoogte van de poel op de tweesprong Mauvezand/Remiseweg. En daar is de naam dan ook op geïnspireerd. In die hut, op de grens van Laren en Blaricum woonde een energieke vrouw die, mede dankzij steun uit de gemeenschap, met vrijwel niets haar kinderschare groot wist te brengen. Toepasselijk voor een energiecollectief dat samen met de inwoners in beide dorpen de energietransitie vorm wil geven.

Van, voor en door bewoners is de Hut van Mie, net als ieder ander energiecollectief. Samen onderzoeken en oppakken wat je met elkaar kunt doen om te verduurzamen. In het najaar van 2018 van start gegaan en inmiddels behoorlijk op stoom. Daarbij is collectief een beetje geholpen door de wet van de remmende voorsprong. ,,Wij waren laat met de oprichting van zo’n lokaal energiecollectief. Maar dat had een voordeel: wij hoefden het wiel niet mee uit te vinden. Konden bij anderen afkijken wat werkt en wat niet’’, vertelt Blaricummer Peter Uitendaal, bestuurssecretaris van de Hut van Mie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.