Premium

Laatste derby tussen huidige derdeklassers ’t Gooi en FC Hilversum was in 1964 in het betaald voetbal voor twaalfduizend man: ’We bestreden elkaar fanatiek, maar met respect’

Gerard Hogenbirk springt in de rug van Bertus van der Straten tijdens de laatste Hilversumse derby in het betaald voetbal, op zondag 3 februari 1964.
© Archieffoto
Hilversum

Zaterdagmiddag kruisen ’t Gooi en FC Hilversum voor het eerst in 56 jaar weer eens de degens. Niet zomaar een derby. De huidige derdeklassers speelden in een grijs maar roemrucht verleden voor vele duizenden toeschouwers betaald voetbal tegen elkaar.

In 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden de velden van de Hilversumse voetbalclubs HVV ’t Gooi en FC Hilversum door de overheid gevorderd voor de aanplant van aardappelen. Er was honger en de productie van voedsel kreeg prioriteit. De directeur Publieke Werken, Willem Dudok, ontwierp toen het Gemeentelijk Sportpark, waar voetbalvelden en een heus stadion verrezen. Dudok dacht aan alles. Het hoofdveld werd zelfs zo aangelegd, dat ’de zon zoo min mogelijk in de lengterichting van het wedstrijdveld schijnt’.

Meer nieuws uit Sport Regionaal