Premium

Beschamend rapport over laatste levensfase

Beschamend rapport over laatste levensfase
De overhandiging van het rapport van de commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen door Wouter Bos aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
© Foto ANP/BART MAAT

Het moet anders met de ouderenzorg, concludeert een onderzoekscommissie onder leiding van Wouter Bos. Er moet meer gebouwd worden, het mes moet in het zorgstelsel en ouderen moeten meer zelf betalen. Die boodschap maakt wat los bij ’oudere’ en journalist Hummie van der Tonnekreek.

Met Wouter Bos als de grote reisleider komen we natuurlijk geen stap verder. Het verslag van de commissie-Bos getuigt van een beschamend gebrek aan nieuwe inzichten. Wat erin staat wisten we allemaal al en de man die zich presenteert als de grote gids door onze laatste levensfase, bewandelt alleen de geijkte paden op weg naar wat voor veel ouderen wel eens het einde van de reis in bittere armoede kan zijn.

Ouderen die zelf maar dieper in de buidel moeten tasten om de lasten van het ouder worden te financieren. Het eigen huis senioren-proof maken? Waar moeten we het geld vandaan halen met onze bevroren pensioentjes en uitgeknepen AOW? Zelf hulp inkopen die niet onder (medische) zorg valt om thuis te kunnen blijven wonen? Beroepen in de sector huishoudelijke dienstverlening zijn allerminst populair. De combinatie schaarste, marktwerking en uitzendbureautjes doet het ergste vrezen voor senioren met een krappe beurs.

Speciaal bouwen voor ouderen? Die komen vast wel aan de buurt als de woningnood eindelijk is opgelost en de bouwsector wel brood moet zien in seniorenwoningen. Tegen die tijd kan de aanbeveling van de commissie-Bos worden bijgezet op hetzelfde kerkhof waar de grijze golf onder de groene zoden ligt.

Ik zou er natuurlijk op kunnen hopen dat de aanbevelingen van de grote reisleider net als zo veel andere rapporten waarmee de overheid ons zoet probeert te houden, uiteindelijk verdwijnen in de prullenbak van het gemeenschappelijke geheugenverlies.

Maar ik word geplaagd door gedachten die ontsproten zijn aan mijn achterdochtige geest. Dan maak ik me boos (of liever witheet) over de aanbevelingen van reisleider Bos. De meeste aanbevelingen die de commissie doet zie ik als praatjes voor de vaak. Maar het venijn zit hem in de aanbeveling van de commissie dat ouderen zelf de portemonnee moeten trekken om de kosten van het ouder worden op te brengen. Als het er om gaat ouderen hun centen af te pakken, dan zijn ze er in Den Haag als de kippen bij. Wouter Bos heeft met zijn commissie de deur flink op een kier gezet naar de volgende aanslag op de buidel van de ouderen.

Ik heb ook een ideetje. Beschouw senioren gewoon als calculerende burgers. Kort single-senioren niet op hun AOW als ze een woning willen delen zonder hun zelfstandigheid te verliezen. Gun ze dat ze dat financiële voordeeltje in ruil voor de maatschappelijke voordelen die eraan vast kunnen zitten: huizen die vrijkomen, minder auto’s op de weg, minder eenzaamheid, slechts één bezoekadres voor zorgverleners. Als Wouter Bos wil dat ouderen meer voor elkaar gaan zorgen, dan zou ik toch eens nadenken over het afschaffen van die AOW-straf.

PS beste boomers, we zien elkaar op het Malieveld.”

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.