’Blauwe’ armada vanaf de Westmaat naar de Arena: ’Als ik later kleinkinderen heb, vertel ik ze zeker dit verhaal’

De spelers van Spakenburg, met als tweede van rechts Youri Koelewijn, schudden de handen van de Ajacieden.
© Foto ANP
Amsterdam

Het bekersprookje van Spakenburg kende met de uitschakeling tegen Ajax zijn laatste hoofdstuk. Maar het genieten stond op de koude woensdag in januari voorop. Dat deed de blauwe aanhang, ondanks de ruimte nederlaag, dan ook met volle teugen.

Een ware uittocht. Daar zorgde voetbalclub Spakenburg woensdagavond voor. Niks leek te gek in het vissersdorp. Onder de 27 bussen die naar Amsterdam gingen ook drie tot de nok toe gevulde sponsorbussen, waarin een arrangement een schamele 200 euro kostte. Het KNVB Beker-duel met Ajax in de Johan Cruijff Arena wilde iedereen gewoon meemaken.

Tot het moment dat de bussen vertrokken, werd er door de veelal in het blauw uitgedoste fans vooruitgeblikt op wat komen ging. Dat deed ook Jan Hopman, een ’Blauwe’ in hart en nieren. ,,Het is een grote dag voor de club en we gaan er heel erg van genieten met z’n allen”, aldus de 33-jarige medewerker van Heinen & Hopman, waar hij samen met Spakenburg-speler Argjend Selimi op kantoor zit. ,,Ik moet morgen ook weer gewoon aan het werk, of we moeten winnen. Dan neem ik wel vrij. Maar ik maak me geen illusies, hoor. Ik voorspel een 6-0 zege voor Ajax.”

Het doet de geboren Blauwe enigszins pijn. Zijn voorkeur in het betaalde voetbal ligt immers bij Feyenoord. ,,Maar ik ben vooral echt een Blauwe, die club staat voor mij op één. Ik kijk wel met een schuin oog naar Feyenoord, maar ben er zieker van als Spakenburg verliest. Dan is mijn weekend verknald, kun je wel zeggen.”

Goede banen

Even verderop is steward Nicole Spil druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de reis naar Amsterdam. Haar man Johan is al op eigen gelegenheid naar de hoofdstad gereden om met de veiligheidsmensen van Ajax de laatste stand van zaken door te spreken. ,,Ook voor ons is dit uniek. En uiteraard een enorme uitdaging. We doen er met elkaar alles aan om het in goede banen te leiden. Maar daar heb ik alle vertrouwen in”, zegt Spil, terwijl ze weer aangeschoten wordt door een van haar collega’s voor een kort overleg. Zo’n drie kwartier later arriveren de eerste bussen bij de Arena. Op naar het uitvak, dat met 1800 Spakenburg-supporters tot de laatste stoel bezet is. In het gehele stadion duiken echter hordes ’Blauwen’ op. Ongeregeldheden zijn er niet. Voetbal is een feest. Zo beleven de Spakenburgers deze unieke avond in hun geschiedenis.

Afstraffing

Er werd vooraf vooral gehoopt dat ze een afstraffing bespaard bleef. Al hield een enkeling ook nog de hoop op een stunt. Er is namelijk altijd een kans. Dat hield trainer Eric Meijers zijn ploeg ook voor in de aanloop naar het treffen met de landskampioen. Net als in 2006, toen Ajax voor een oefenduel naar De Westmaat kwam. Door doelpunten van Arthur van Metelen, Roderik de Harder en Mustafa Aksit won Spakenburg destijds met 3-2. Zo ver kwam het gisteravond - in de eerste officiële ontmoeting tussen beide clubs - niet. In de 26 wedstrijden die Ajax in het verleden tegen amateurclubs speelde, maakten de Amsterdammers gemiddeld meer dan vijf doelpunten. Dat deed het ook tegen Spakenburg, want na negentig minuten prijkte er een 7-0 eindstand op het scorebord.

Het mocht de pret onder de Spakenburgers geenszins drukken. ,,Een prachtige ervaring om in een volle Arena te spelen’’, aldus middenvelder Youri Koelewijn, kind van de club. ,,Tijdens de wedstrijd besefte ik het nog niet, maar na mijn wissel heb ik het pas echt goed in me opgenomen. Als ik later kleinkinderen heb, vertel ik ze zeker dit verhaal. Ik heb er ontzettend van genoten.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal