Wreed einde van KNVB Beker-sprookje voor IJsselmeervogels: Go Ahead Eagles trekt na zinderende strafschoppenserie met achttien penalty’s aan het langste eind

Go Ahead Eagles-doelman Hobie Verhulst schiet de winnende strafschop achter Stef Brummel en pakt daarmee de heldenrol van de keeper van IJsselmeervogels af.
© Foto ANP
Bunschoten-Spakenburg

IJsselmeervogels leek zich op sensationele wijze als enige amateurclub te plaatsen voor de kwartfinale van de KNVB Beker, maar strandde uiteindelijk op elf meter. Ras-Spakenburger Maikel de Harder kreeg in de noodzakelijke strafschoppenserie de kans om het vonnis te voltrekken, maar het kind van de club zag Hobie Verhulst redding brengen, waarna de doelman van de Deventenaren uitgroeide tot de grote held.

In de eerste helft was het voor IJsselmeervogels vooral tegenhouden. De bezoekers hadden alle moeite om een gaatje te vinden in de hechte defensie van de thuisclub en werden slechts sporadisch gevaarlijk. Sterker, de grootste kans was er aan de andere kant van het veld. Robbert Olijfveld kreeg een vrije schietkans in het Deventerse strafschopgebied, maar mikte wat gehaast over.

Na rust kroop Vogels wat meer uit zijn schulp en golfde het spel meer op en neer. In de 50ste minuut brak Ahmed el Azzouti door op de rechterflank en bediende Olijfveld op maat. De aanvaller wist Eagles-doelman Hobie Verhulst te veschalken, zij het met de nodige moeite: 1-0.

De Rooien dachten de minieme voorsprong over de streep te trekken, maar dat was buiten Gino Bosz gerekend. De zoon van voormalig Ajax-coach Peter Bosz waagde tien minuten voor tijd maar eens een poging vanaf een metertje of dertig en zag zijn schot - buiten bereik van Vogels-doelman Stef Brummel - zomaar in de verre bovenhoek zeilen: 1-1.

In de slotfase van de reguliere speeltijd kreeg rechtsback Jeffrey Buitenhuis nog twee grote kopkansen, maar had ook Eagles-middenvelder Zakaria Eddahchouri de winnende nog bijna op de schoen. Gescoord werd er niet meer en dus moeten een verlenging en mogelijk strafschoppen de beslissing brengen.

In de eerste minuut van de verlenging raakte Deventenaar Maarten Pouwels de paal (later meer). Veel meer kansen vielen er in de noodzakelijke dertig minuten extra speeltijd niet te noteren en dus moesten strafschoppen te beslissing brengen. Daarin leek IJsselmeervogels aan het langste eind te trekken, nadat Brummel een Deventerse inzet keerde. Op matchpoint faalde Maikel de Harder echter en datzelfde deed vervolgens ook Vogels-aanvoerder Gillian Justiana. Beide inzetten werden gekeerd door Verhulst. Nu lag de bal bij Pouwels maar ook hij faalde jammerlijk en schoot hoog over. Omdat Verhulst ook de inzet van Marciano van Leijenhorst keerde, kregen de bezoekers een herkansing. De achttiende (!) strafschop werd door Verhulst zelf genomen. De doelman schoot de bal onberispelijk achter Brummel en groeide zo uit tot de held van Deventer. De kater bij de Rooien, die een kwartfinale tegen FC Utrecht in rook zagen opgaan, was vanzelfsprekend groot.

Meer nieuws uit Sport Regionaal