Een ’unieke dag’ voor alle échte Blauwen: ’Jinek mag me bellen hoor, dat is een leuke vrouw’

Een ’unieke dag’ voor alle échte Blauwen: ’Jinek mag me bellen hoor, dat is een leuke vrouw’
Ook de lokale jeugd genoot met volle teugen van het avontuur van Spakenburg in de Johan Cruijff Arena.
© Foto ANP
Amsterdam

Wat als. Natuurlijk telt dat ook in het voetbal niet, maar toch was dat wat woensdagavond om veertien minuten voor negen even door de hoofden van de elf Spakenburgers op het veld en de duizenden op de tribune van de bomvolle Johan Cruijff Arena schoot.

,,Ik wilde ’m in de verre hoek schieten, maar werd net te veel gehinderd door Nico (Tagliafico, red.)’’, haalde Vince Gino Dekker de kans die hij in de eerste minuut van de wedstrijd in in de achtste finale van de KNVB Beker tegen zijn oude club Ajax kreeg in gedachte terug. Zijn poging, na een lange rush, belandde uiteindelijk in het zijnet van de korte hoek, waardoor invaller-doelman Bruno Varela niet in actie hoefde te komen.

Het was feitelijk de enige kans die Spakenburg tegen de regerend landskampioen kreeg. Toch had de 22-jarige aanvaller, die tussen 2003 en 2018 in de opleiding van de Amsterdammers speelde, genoten van zijn eerste échte optreden in het stadion waarvan hij jarenlang droomde om in te schitteren. ,,Een jongensboek. Ik heb met Jong Ajax wel eens in de Arena tegen NAC gespeeld, maar toen was het helemaal uitgestorven. Dat ik dit nog mag meemaken, had ik natuurlijk nooit kunnen bedenken nadat ik er eind oktober voor koos om mijn profcarrière te beëindigen en bij Spakenburg te gaan voetballen. En dan binnen drie maanden hier staan. Bizar. Maar wel echt prachtig. Dit pakt niemand me meer af. Net als het shirt dat ik van ’Don’ heb gekregen’’, refereerde Dekker aan de ’souvenir’ die hij na het laatste fluitsignaal door goede vriend en oud-teamgenoot Donny van de Beek, die negentig minuten op de bank bleef, kreeg toegestopt.

De meeste aandacht in de mixed zone ging zonder twijfel uit naar Thomas van den Houten. De linksback van de ’Blauwen’, in de winterstop overgekomen van AFC, kwam bij het verzamelen op de Westmaat tot de conclusie dat hij zijn ’pinnen’ vergeten was. ,,Op een grasmat als deze moet je echt wel op schoenen met lange noppen spelen. Ik dacht dat ik die nog op de club had liggen, maar dat bleek niet het geval.’’

Nadat het Twitter-account van Fox Sports er melding van maakte - ’wedstrijd van je leven en dan je voetbalschoenen vergeten’ - ging Van den Houten ’viral’. ,,Ik schoot wel even in de stress, maar ik woon in Amsterdam en gelukkig waren mijn ouders in de buurt en kon een vriend ze binnenlaten. Zo had ik ze toch nog ruim op tijd in de Arena. Nu kan ik er wel om lachen. Mijn telefoon is ontploft, zoveel berichten kreeg ik. En ik heb net voor de camera’s van zo’n beetje alle landelijke media gestaan. Of ik heb express gedaan heb? Nee, dat zou wel een goede stunt zijn geweest. Jinek mag me trouwens wel bellen hoor, dat is een leuke vrouw.’’

Trainer Eric Meijers was trots op heel Spakenburg. ,,En over de eerste helft ben ik erg tevreden. Maar door de twee goals vlak voor rust was het geloof bij mijn ploeg helemaal weg. De 7-0 is daarom een logische uitslag, ik vond Ajax heel behoorlijk spelen. Gelukkig zijn de dubbele cijfers ons bespaard gebleven. Of deze wedstrijd in mijn topvijf van mooiste wedstrijden in mijn loopbaan als trainer staat? Zeker. Maar ik hoop dat de club, de spelers en iedereen ervan genoten heeft. Ik bracht nog expres wat jongens van de club in, daar heb ik rekening mee gehouden. Dit was een unieke dag voor iedereen met een blauw voetbalhart.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.