Premium

Violist Noé Inui en het vocale Charimuri Kwartet brengen Bachs Tweede Vioolpartita met een chaconne over aanvaarding, troost en rouw. Kunst aan de Dijk, Kortenhoef

Violist Noé Inui en het vocale Charimuri Kwartet brengen Bachs Tweede Vioolpartita met een chaconne over aanvaarding, troost en rouw. Kunst aan de Dijk, Kortenhoef
Violist Noé Inui temidden van het Charimuri Kwartet met rechts Roeland Gerritsen.
© Foto Ciska Gomperts
Kortenhoef

Na de dood van zijn vrouw Maria Barbara in 1720 componeerde Johann Sebastian Bach (1685-1750) zijn ’Tweede vioolpartita’. Het is een suite voor vioolsolo met een ongebruikelijk extra deel: een chaconne.

Dit stuk bevat volgens de Duitse musicologe Helga Thoene citaten uit bekende Lutherse koraalmelodieën en is een in memoriam voor Maria Barbara. Violist Noé Inui speelt deze ’Tweede vioolpartita’ met het vocale Charimuri Kwartet, dat delen zingt uit de koralen.

Het moet voor de 35-jarige Bach een shock geweest zijn. Na maandenlang op reis te zijn geweest met zijn broodheer prins Leopold von Anhalt-Cöthen bleek bij thuiskomst dat zijn vrouw was overleden en begraven. Hij bleef achter met vier jonge kinderen.

Langzaam en lang

Tussen 1717 en 1723 was Bach in dienst van prins Leopold en werd hij niet verplicht kerkelijke muziek te componeren. In deze jaren ontstonden onder andere zes werken voor vioolsolo. Bas-bariton Roeland Gerritsen, oprichter en lid van Charimuri Kwartet: „Met de ’Tweede vioolpartita’ is iets bijzonders aan de hand. Deze partita bestaat uit vier relatief korte delen: een allemande, courante, sarabande en een gigue. Bach heeft er ook een chaconne aan toegevoegd. Dat is ongebruikelijk, zo’n langzaam en lang deel, aansluitend op zulke dansbare stukken, die luchtig en vrolijk klinken. In de chaconne zitten citaten van bekende Lutherse koraalmelodieën, die volgens de theorie van violiste en musicologe Thoene gaan over aanvaarding, troost en rouw.”

Het Charimuri Kwartet bestaat naast Gerritsen uit sopraan Renate Jacobs, alt Karen Sanders en tenor Makiri Mual. Charimuri is een samentrekking van ’chaconne’ en ’morimur’, de titel die Thoene heeft gegeven aan haar theorie over de chaconne.

De bekende violist Noé Inui (Trio Bell’Arte) speelt de ’Tweede partita’ in zijn geheel. „We zingen tussen de delen door. Als eerste twee coupletten uit ’Christ lag in Todesbanden’ en dan speelt Noé het eerste deel ’allemande’.” Andere meerstemmige koralen die klinken zijn onder andere: ’Wo soll ich fliehen hin’ en ’Dein Will’ gescheh’.

Ruimtelijkheid

In Bachs meerstemmige koraalzettingen klink de melodie altijd in de sopraanpartij waarbij de andere stemmen een tegenmelodie vormen. „In de chaconne echter klinken de koraal-citaten eenstemmig. Ik heb die verschillende citaten afwisselend aan de zangers toebedeeld. We gaan proberen om ons over de kerkruimte te verspreiden, zodat die citaten steeds vanaf een andere plaats zullen klinken. Zo hopen we ruimtelijkheid en afwisseling in dit concert te creëren.”

Info

Noé Inui (viool) en het Charimuri Kwartet bij Kunst aan de Dijk. Donderdag 6 februari, 20.15 uur in het Oude Kerkje in Kortenhoef. www.kunstaandedijk.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.