Premium

Na een carrière in de coffeeshop duikt Peter Samsom (61) nu de kunstwereld in

Na een carrière in de coffeeshop duikt Peter Samsom (61) nu de kunstwereld in
Peter Samsom: „Ik was zelf vier jaar gestopt met roken en had steeds minder feeling met de materie.”
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Hilversum

Nadat hij bijna zijn hele leven in de horeca heeft gewerkt, is Peter Samsom (61) galeriehouder geworden. 34 jaar lang was hij eigenaar van coffeeshop Andorra op de Hilversumse Schapenkamp, totdat hij er twee jaar geleden genoeg van had en de tent verkocht. Atelier Galerie Papyrus heet de nieuwe aanwinst van het Hilversumse centrum.

Wie ooit wel eens bij Tapking is binnen geweest, kijkt zijn ogen uit in het pand aan de Zeedijk in Hilversum. De kostuums, overhemden, stropdassen, vlinderstrikjes, bretels, cumberbands, smokings en jacquets van de bekende herenmodezaak van weleer hebben plaatsgemaakt voor allerlei kleurrijke en in het oog springende kunstwerken. Met een oppervlakte van 130 vierkante meter kan de Hilversummer er letterlijk uit de voeten. Alle ruimte dus voor zijn atelier, dat voorheen in een hoekje van zijn huiskamer in zijn woning in Kerkelanden was ondergebracht.

„Ik was zelf vier jaar gestopt met roken en had steeds minder feeling met de materie”, verklaart Samsom zijn carrière-switch, „en Den Haag kwam met allerlei plannen. Het ging steeds meer een kant op die ik niet leuk vond. Ik was toen 60 en wilde iets anders met mijn leven doen.”

„Ik ben al jarenlang bezig met kunst, als hobby. Nooit met het oogmerk om te gaan exposeren of verkopen - dat had ik ook niet nodig - ik kon er gewoon mijn ei in kwijt. Ik kreeg wel altijd goede reacties van familie en vrienden op mijn schilderijen. En het werd op een gegeven moment wel vol in mijn slaapkamer, met 30, 35 doeken. Dus toen dacht ik: ik ga het proberen.”

Na een carrière in de coffeeshop duikt Peter Samsom (61) nu de kunstwereld in
Het eerste papierschilderij van Peter Samsom.
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Hoewel hij de coffeeshop geenszins miste nadat hij Andorra had verkocht, de sociale contacten ontbeerde hij des te meer. De galerie moet weer een beetje leven in de brouwerij brengen, zegt hij, mensen die gewoon gezellig even een bakkie komen doen. „Ik ben single en alleen op reis is ook niet je dat. Ik wilde nog wel wat doen. En met een galerie hoef ik niet met de winkeltijden mee te doen. En ondertussen kan ik hier in mijn atelier toch mijn eigen gang gaan. Ik produceer hier trouwens veel meer dan in het atelier dat ik in mijn huiskamer had. In de afgelopen tweeënhalve week heb ik een werk afgerond waar ik normaal twee maanden over deed.”

Samsom zit sinds 1 november aan de Zeedijk en vierde de feestelijke opening van zijn galerie op 12 januari. Hij vindt het heel spannend allemaal, zegt hij. „Het is een sprong in het diepe. Ik moet de kunstwereld zien te bereiken, een netwerk opbouwen. Van passanten die naar de Bristol of de Action gaan hoe ik het natuurlijk niet te hebben, nou ja, dat is meer sporadisch.”

Tot maart hangt zijn eigen werk in de galerie aan de Zeedijk. „Ik kan nu eindelijk eens mijn eigen werk aan de wereld laten zien.” Bijzonder en kenmerkend werk, trouwens. „Ik noem het papierschilderijen of papiermozaïek. Ik ben gek op papier, heb echt een papiertik, ik heb hier duizenden vellen liggen, Donald Ducks, National Geographics, Snoecks. En van drie wraps die om sinaasappels zitten, die strijk ik dan glad en gebruik ik in mijn schilderijen. Aan mijn tijd in Andorra heb ik er wel duizenden overgehouden. Papier is mijn palet. En dat combineer ik dan met acrylverf.”

Intussen is Samsom in gesprek met mogelijke exposanten, die na hem in de galerie komen te hangen. „Het is natuurlijk wel leuk als er af en toe iets nieuws te zien is.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.