Jacht op vuurwerkvandalen: 2.500 euro voor gouden tip; Huizer burgemeester Niek Meijer doet aangifte van vernieling elf bushokjes

Jacht op vuurwerkvandalen: 2.500 euro voor gouden tip; Huizer burgemeester Niek Meijer doet aangifte van vernieling elf bushokjes
Directeur Eric Kip van Exterion Media en de Huizer burgemeester Niek Meijer: ’Volgende stap’.
© Foto: Eddie de Paepe
Huizen

De gemeente Huizen en Exterion Media loven 2.500 euro uit voor de gouden tip over de vandalen die tijdens de jaarwisseling elf bushokjes met zwaar vuurwerk vernielden. Burgemeester Niek Meijer gaat verder maandag bij de politie aangifte doen tegen de nog onbekende vandalen.

Via het mailadres burgemeester@huizen.nl zijn afgelopen dagen zeven reacties binnengekomen op de oproep van Meijer om informatie over de vernielingen (waarvan geen camerabeelden zijn). ,,Die waren niet zo concreet dat ze echte aanknopingspunten opleveren”, meldt de burgemeester. ,,Ze geven wel duiding. Blijkbaar gaat het om een of meer groepen jongeren tussen elf, twaalf en zestien jaar.” Meijer heeft inmiddels gesproken met beide middelbare scholen in Huizen. ,,Binnenkort koppelen zij terug wat zij te weten zijn gekomen. Wat ik - en zij ook niet - overigens niet wil is dat de scholen politieagent gaan spelen.” De burgemeester heeft verder een mail gestuurd naar allerlei organisaties in een poging om ’de maatschappij te activeren’.

Volgende stap

Omdat de tot nu toe ontvangen signalen nog onvoldoende houvast bieden om de vandalen te achterhalen, hebben de gemeente en Exterion Media - eigenaar van de bushokjes - besloten een volgende stap te zetten. ,,We kunnen het niet steeds uitstellen, dat zou ongeloofwaardig worden”, meldt Meijer. ,,Ik ga maandag aangifte doen bij de politie. Eens kijken of dat wat gaat opleveren.”

Gouden tip

Verder loven Huizen en Exterion samen (maximaal) 2.500 euro uit voor - aldus Meijer - ’degene die leidt tot het aanpakken, het vastpakken voor wie dit heeft gedaan’. Mocht het, bijvoorbeeld, om meer groepen vandalen gaan, dan zou de beloning voor de gouden tip kunnen worden opgesplitst.

Jacht op vuurwerkvandalen: 2.500 euro voor gouden tip; Huizer burgemeester Niek Meijer doet aangifte van vernieling elf bushokjes

7.000 euro schade

Managing director Eric Kip is ’heel erg blij’ met wat Huizen onderneemt. ,,We hebben natuurlijk wel vaker contacten met gemeenten over vernielingen, maar zo’n initiatief hebben we nog nooit meegemaakt.” De schadepost in Huizen bedraagt voor het reclamebedrijf zo’n 7.000 euro. ,,Gelukkig hoefden we de bushokjes niet in hun geheel te vervangen. Het is voornamelijk glasschade.” Tien bushokjes zijn inmiddels hersteld. Bij het elfde exemplaar hoeft alleen nog de vernielde bovenverlichting te worden vervangen. Dat gebeurt volgende week.

Anderhalve ton

Landelijk had Exterion tijdens afgelopen jaarwisseling een schadepost van ruim anderhalve ton. Kip: ,,Dat bedrag wordt elk jaar hoger. Dit is op de lange termijn niet vol te houden”. Meijer vult aan: ,,Maatschappelijk gezien hebben die vernielingen natuurlijk een veel grotere impact dan alleen het schadebedrag”. De gemeente heeft kosten gemaakt voor het zo snel mogelijk opruimen van de gevaarlijke glasscherven. Die komen bovenop de ’claim’ van Exterion.

Lees ook: Deadline voor jeugdige abri-slopers in Huizen verlengd; ’voelsprieten jeugdboa’s en wijkagenten staan uit’

Duizenden euro’s schade aan abri’s; eigenaar Exterion Media vierkant achter optreden Huizer burgemeester

Huizer burgemeester Niek Meijer gaat achter vandalen aan die met zwaar vuurwerk elf bushokjes vernielden

En: Elf bushokjes, vijf vuilnisbakken en zes verkeersborden vernield in Huizen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.