Premium

Toeristen zoeken het hogerop

Toeristen zoeken het hogerop
De nog onbemande capsule van de “New Shepard” na een geslaagde parachutelanding in Texas. (Blue Origin)
© FOTO BLUE ORIGIN

Het moet raar lopen als we het binnenkort niet meemaken: de eerste raketvlucht naar de rand van de ruimte van een groep toeristen.

Jeff Bezos, de man achter Amazon.com en het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, is er vrijwel klaar voor. Zijn raket New Shepard, met een zespersoons capsule in top, heeft al elf vluchten gemaakt die allemaal geslaagd zijn. Er staan nu nog twee testvluchten gepland. Als die ook perfect gaan kunnen er passagiers in. De raket van achttien meter hoog vliegt naar een hoogte van honderd kilometer waar officieel de ruimte begint en waar de inzittenden van de capsule zich astronauten mogen noemen.

Aan het einde van de reis wordt de capsule afgescheiden en landt aan drie parachutes. De raket valt naar beneden, ontsteekt opnieuw zijn motor en landt keurig op vier pootjes. Op deze manier is het complete systeem herbruikbaar.

De hele vlucht duurt ruim elf minuten en op de top van hun ruimtesprong zijn de toeristen enkele minuten gewichtloos. Voor hun ticket hebben ze minimaal 200.000 dollar per persoon neergeteld. Ook Sir Richard Branson van Virgin Galactic zal binnen niet al te lange tijd met toeristen gaan vliegen, echter niet in een capsule maar in een kleine gevleugelde shuttle.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.