Premium

Musical ’Vietnam’ is meer dan een tranendal

Musical ’Vietnam’ is meer dan een tranendal
Actrice Charlotte Ha met het dagboek van opa in de voorstelling ’Vietnam ’.
© Foto Melanie den Otter

Denk je dat je met je zeven kinderen in een gammel bootje stapt. De zee op, om te vluchten. Dit waargebeurde verhaal is de basis voor de voorstelling ’Vietnam’ die maandag in première gaat. „Er gaat een onpeilbaar diep verdriet achter schuil”, zegt regisseur Dick van den Heuvel. „Maar tegelijk is het een verhaal over liefde en hoop.”

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een verscheurd Vietnam, in 1981. Als de Amerikanen daar zijn vertrokken, rest er voor veel Vietnamezen geen andere keuze dan te vluchten. Wég van het juk van het communistische regime.

De vader van Minh Vu bouwt dan een geïmproviseerde boot van spullen die hij op straat vindt. Vader en moeder Vu en hun zeven kinderen lopen met het bouwsel naar de kust voor hun grote reis. „Zijn dat boomstammen, die daar in de branding drijven?”, vragen ze zich af. Niet dus. Het zijn de lichamen van landgenoten die hun vlucht niet overleefden.

Toch zet de familie door. Ze slepen hun bootje het water in en vertrekken. Een tocht van honger, dorst en onzekerheid volgt. Tot de bemanning van een Nederlandse lpg-tanker het gammele bootje vijf dagen later op de golven ziet dobberen. De bemanning neemt de bootvluchtelingen aan boord, waarna het Vietnamese gezin in Hoorn terechtkomt.

Daar begint vader Tuyet een loempiafabriek en integreert de familie in de Nederlandse samenleving. Zoon Minh - die tijdens de vlucht een baby van drie maanden was - woont nog altijd in Hoorn. Hij is nu 37 jaar en zette het verhaal over de vlucht op papier, waarna het in boekvorm verscheen. Dat boek is de basis van de musical ’Vietnam’, waarvoor Dick van den Heuvel het scenario schreef. Hij is de auteur van succesvolle musicals over Robert Long, Ramses Shaffy en Annie M.G. Schmidt en maakte ook theatervoorstellingen gebaseerd op bekende jeugdboeken.

Eigen draai

„De voorstelling ’Vietnam’ is meer dan een reconstructie van de gebeurtenissen van toen”, vertelt Van den Heuvel. „Ik gaf er mijn eigen draai aan. Om me in de materie te verdiepen, ben ik met Minh naar Vietnam gereisd. Daar werd ik geraakt door de gevolgen van de geschiedenis. Ik merkte dat veel mensen nog altijd moeite hebben om te praten over wat hun families destijds is overkomen. Dat werd de insteek voor mijn scenario.”

Dagboek

Op het toneel ziet het publiek een echtpaar (David van den Tempel en Robin van den Heuvel) met een huis aan zee, waar ze kinderen opvangen. „Op een dag komt daar een kleindochter van een bootvluchteling (Charlotte Ha), die worstelt met de geschiedenis van haar familie. Leidraad is het dagboek van haar opa, waarin ze bladerend probeert te ontcijferen wat zijn overwegingen waren om te vluchten. Ze probeert te begrijpen hoe dat geweest moet zijn en leest hoe de familie in Nederland is opgevangen. Dan beseft ze pas echt uit wat voor familie ze komt en dat ze dat vluchtelingenverleden met zich meedraagt.”

Oversteek

Van den Heuvel trekt de lijn naar vandaag: „Nog dagelijks proberen vluchtelingen met gammele bootjes Europa te bereiken in de hoop op een veilige, betere toekomst. Heel vaak hoor je verhalen over radeloze mensen die de oversteek niet halen. Kijk naar het nieuws en je ziet dat er Aziatische vluchtelingen worden gevonden in koelcontainers. En dat ouders tienduizenden dollars betalen om hun dochter nieuw perspectief in Europa te geven om later te horen dat hun kind in een vrachtwagen is gestikt.”

Hoopgevend

Verdriet alom. Toch is de voorstelling ’Vietnam’ meer dan een tranendal, schetst de regisseur. „De liedjes geven het verhaal wat lucht. Ook leert de geschiedenis dat veel Vietnamezen het heel goed doen in ons land. Ze zijn vaak prima opgeleid en vinden hun plek in de samenleving. Ook die kant wilde ik laten zien.” Daarom schreef hij niet alleen het scenario voor deze voorstelling, maar ook een vervolg op het boek van Minh Vu, waarin hij laat zien hoe het verder is gegaan met de Vietnamese vluchtelingen in ons land .„Veel van hun verhalen zijn heel hoopgevend.”

Muziektheater

De voorstelling ’Vietnam’ gaat op maandag 27 januari in première in schouwburg Het Park in Hoorn. daarna nog te zien in onder mer De Purmaryn in Purmerend (13/2), De Speeldoos in Baarn (21/3) en De Kampanje in Den Helder (16/4). www.vietnamtheater.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.