Premium

Oud klooster dreigt nieuwe Vuursche ’rotte kies’ te worden na sloopstop; Baarn wil eerst plan zien voor gemeentelijk monument

Oud klooster dreigt nieuwe Vuursche ’rotte kies’ te worden na sloopstop; Baarn wil eerst plan zien voor gemeentelijk monument
Er is door de gemeente een sloopstop afgekondigd voor het gemeentelijk monument.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Lage Vuursche

Vastgoedondernemer Sjan van Ettekoven uit Hollandsche Rading heeft voor 2,7 miljoen euro het voormalige klooster in Lage Vuursche gekocht. Zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Hij zou plannen hebben om zorgwoningen te realiseren aan de Kloosterlaan 29, weten ingewijden in het dorp. Het pand heeft de status van gemeentelijk monument.

Het gebouw waarin tot september 2018 het verpleeghuis Sint Elisabeth van Lyvore zat, staat sindsdien leeg. De bewoners verhuisden naar de achtergelegen nieuwbouw. Het bedrijf Tescon van Vuurschenaar Koos Tesselaar nam het vastgoed over van de zorginstelling en verkocht het in augustus vorig jaar door aan Van Ettekoven.

De huidige deplorabele staat van het gebouw ontlokte CDA-raadslid Rik van Hardeveld recent de vraag op Twitter of dit de nieuwe ’rotte kies’ van Lage Vuursche wordt. De restauratie van de bouwvallige smederij in het dorp is nog maar pas voltooid na diverse dwangbevelen van de gemeente.

Sloopstop

Baarn kondigde vorig voorjaar een sloopstop af nadat de gemeente constateerde dat er delen van het oude klooster tegen de vlakte gingen. Baarn wil eerst een plan zien voor het in stand houden van het gemeentelijk monument.

Half december is er een vergunning aangevraagd, die momenteel beoordeeld wordt, laat de gemeentewoordvoerder weten. Er worden ook aanvullende stukken opgevraagd. Over de bestemming is volgens hem nog niets te zeggen. De plannen voor de toekomstige ontwikkeling moeten in lijn zijn met het in stand houden van het monument en de adviezen van de Baarnse monumentencommissie, luidt het formele antwoord.

In het kloostergebouw uit 1927 - vroeger van de congregatie Onze Lieve Vrouw in Amersfoort - zit nog een mooie kapel. De religieuze orde zwaaide decennia de scepter in het toenmalige sanatorium voor patiënten met tuberculose en later ook in het verpleeghuis. Personeel van Lyvore wist bij vertrek al te melden dat bepaalde later aangebouwde verpleeghuisdelen tegen de vlakte zouden gaan. Ook de welstandscommissie Mooi Sticht bevestigt dat. In de fase van nieuwbouw voor Lyvore is daarover al gesproken.

Slagerij Chateau Briand

De nieuwe eigenaar Sjan van Ettekoven geniet grote bekendheid in Hilversum als baas van de gerenommeerde slagerij Chateau Briand aan de Vossenstraat. Daarnaast is hij vastgoedondernemer in en buiten de regio. Zo heeft hij de voormalige Hilversumse LTS-locatie gekocht aan de Franciscusweg in Kerkelanden met meer dan 13.000 vierkante meter grond. Villa Overbosch, een Hilversums herstellingsoord stootte hij weer af aan Bouwinvest, waarna de voorziening gerevitaliseerd zou worden.

Ontzorgd Wonen Groep

Van Ettekoven werkt samen met de Ontzorgd Wonen Groep, waaronder villa Overbosch nu valt. De Ontzorgd Wonen Groep is gericht op het ontwikkelen van woonprojecten voor ouderen met op maat geleverde particuliere zorg, vaak op bijzondere plekken. Het bedrijf kwam het afgelopen half jaar negatief in het nieuws door gedwongen verhuizingen van bejaarden uit een locatie in Utrecht. Nog niet bekend is of het Vuursche klooster onder de Ontzorgd Wonen Groep gaat vallen. Van Ettekoven was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.