Nu ook petitie tegen bomenkap tussen Hilversum en Hollandsche Rading

De bomenkap bij Anna’s Hoeve, die eerder al voor protesten zorgde.
© STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Hilversum

Margreeth de Landgraaf is een petitie gestart tegen de bomenkap tussen Hilversum en Hollandsche Rading door het Goois Natuur Reservaat (GNR).

Het ging in eerste instantie om 80.000 bomen die het veld moesten ruimen om meer biodiversiteit te verkrijgen, maar door een eerdere lokale protestactie is dat aantal al teruggebracht tot 56.000 bomen. Margreeth de Landgraaf vindt dat het, na de bomenkap bij Anna’s Hoeve ten bate van de nieuwe HOV-lijn tussen Huizen en Hilversum, maar eens afgelopen moet zijn met het verdwijnen van stukken bos in de regio.

De Hilversumse heeft als doel dat per direct wordt gestopt met het kappen van bossen rondom Hilversum en het Gooi. Ze wil een ander plan voor financiering van het GNR en Staatsbosbeheer in plaats van ’commercieel kappen’ en wil ook het omvormen van bos naar heide verbieden.

’Meer boskap zal zeker de leefbaarheid van mens en dier van deze gebieden, leefomgeving en de luchtzuivering daar negatief beïnvloeden’, wordt in de petitie gesteld. Woensdagmiddag waren er 956 ondertekenaars. Een eerdere petitie tegen de kap van bos bij Anna’s Hoeve leverde ruim 6100 steunbetuigingen op. Een motie van Hart voor Hilversum en SP was daarvan het gevolg, maar haalde het niet in de gemeenteraad.

Het Goois Natuur Reservaat is na de aanleg van ecoduct Zwaluwenberg en de faunatunnel in de buurt van de Monnikenberg bezig met herinrichting van het landschap langs de A27. De bedoeling van het ecoduct en de faunatunnel is om verbinding te leggen met de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Daarbij moet dus een aantal bomen sneuvelen om een open landschap met een gevarieerde bosrand te creëren. „Goed voor de diversiteit van dieren, insecten en planten”, aldus ecoloog Derk van der Velden van het GNR.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.