Premium

Filmrecensie:’Bad boys for life’ is inhoudelijk niet sterk, wel vermakelijk

Filmrecensie:’Bad boys for life’ is inhoudelijk niet sterk, wel vermakelijk
Alexander Ludwig in ’Bad boys for life’
© Foto Ben Rothstein

Vijfentwintig jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met Marcus Burnett (Martin Lawrence) en Mike Lowry (Will Smith), twee snelle jongens van de narcoticabrigade in Miami die onder regie van spektakelregisseur Michael Bay het nodige opbliezen in ’Bad boys’.

In het al even lawaaiige ’Bad boys II’ (2003) deden ze dat nog eens dunnetjes over. Daarna werd het stil rond dit tweetal. Tot nu.

Met een cameo als ceremoniemeester op een bruiloft is Michael Bay nog altijd bij dit late vervolg betrokken. De regie van ’Bad boys for life’ komt echter voor rekening van een Belgisch duo met een Marokkaanse achtergrond. Adil & Billal - kort voor Adil El Arbi en Bilall Fallah - maakten eerder bij onze Zuiderburen de films ’Black’ (2015) en ’Patser’ (2018). Nu wagen zij dus de sprong naar Hollywood.

’Bad boys for life’ kijkt vooral weg als een nostalgisch onderonsje. Niet alleen door de hernieuwde kennismaking met de titelhelden, maar ook doordat het genre van de ’buddy cop films’ al decennia over z’n hoogtepunt is. Marcus - net opnieuw opa geworden - stelt in dit derde avontuur zelf trouwens ook dat het hoog tijd is dat de ’bad boys’ van weleer opgroeien tot ’good men’. Mike, de eeuwige vrijgezel die liefst schietend zijn zaken tot een goed einde brengt, wil daar echter niets van weten.

Na een moordaanslag op Mike, ziet Marcus zich toch genoodzaakt om zijn pensioen op te schorten. De vermakelijke achtervolgingen, schietpartijen en explosies slaan intussen net zoveel gaten in de plot als ermee worden gedicht. Intussen treffen lang niet al hun grappen doel, al blijkt de gedeelde lol en de chemie van de hoofrolspelers nog altijd aanstekelijk.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.