Premium

Leerlingen Goois Lyceum dragen maatschappelijk steentje bij: ’Ik hoop dat jongeren ervaren dat het fijn is om iets voor anderen te betekenen’

Leerlingen Goois Lyceum dragen maatschappelijk steentje bij: ’Ik hoop dat jongeren ervaren dat het fijn is om iets voor anderen te betekenen’
Young Impact laat leerlingen van het Goois Lyceum op interactieve manier nadenken over wat zij voor een ander kunnen doen.
© STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Bussum

Doe eens iets voor iemand anders dan jezelf. Dat is het thema waar leerlingen uit vier vwo van het Goois Lyceum de aankomende tijd mee aan de slag gaan. Tijdens de derde en laatste workshop begon de creatieve brainstorm voor verschillende maatschappelijke ’challenges’, onder leiding van Young Impact. Hiermee zullen zij zich inzetten voor de samenleving.

„Je moet het zien als een soort stofje wat vrijkomt als je iets doet voor een ander”, vertelt Roel van het jongereninitiatief. Volgens hem kan je het vergelijken met simpele, dagelijkse dingen. „Als ik bijvoorbeeld voor mijzelf kook, houd ik het compact. Heb ik bezoek of eet ik met anderen dan kook ik direct uitgebreider. Het geeft aan dat je voor iemand anders toch wat extra’s wilt doet.” Door de workshops hoopt docent maatschappijleer Marian van den Berge dat haar leerlingen hier over nadenken. „We leven tegenwoordig steeds meer in een individualistische samenleving. Ik hoop dat jongeren ervaren dat het fijn is om iets voor anderen te betekenen.”

Brainstorm

Op een interactieve manier werden de jongeren aan het denken gezet. Via hun telefoon gaven zij aan welk onderwerp zij belangrijk vinden. Pijlers als milieu, armoede, diversiteit en pesten kwamen terug op de lijst met thema’s. Uit de brainstorm kwam naar voren dat het milieu op veel steun kan rekenen. Milo en Nout bedachten met hun groep verschillende ideeën. „We willen het plastic rondom de school opruimen en online alleen nog maar de zoekmachine Ecosia gebruiken”, aldus Milo. Voor elke online zoekopdracht plaatsen zij namelijk een boom. Nout wil wat met het dak van de school doen. „Denk aan het plaatsen van meer groen of meer zonnepanelen.

Het idee van Berend was er eentje waar zelfs Roel en collega Lech nog niet van hadden gehoord. In de kader van ouderen wil hij een ’Shotjes Bingo’ met limonade en melk organiseren. Van Den Berge was onder de indruk van de creatieve plannen. „De leerlingen doen actief mee en komt tot originele ideeën. Nu gaan zij in groepen bezig om hun challenge in de praktijk te brengen.”

Startschot

Tegen het einde van de workshop raakte de concentratie bij veel kinderen op, zeker toen bleek dat de pauze begonnen was. Velen pakten hun tassen al, maar voor zij mochten gaan moest er nog één ding gebeuren. Alle leerlingen moesten een papieren vliegtuigje van hun plan vouwen. Tegelijkertijd gooiden zij met elkaar de ideeën in de lucht waarmee het startschot voor hun maatschappelijke bijdrage werd gegeven.

Young Impact

Young Impact houdt zich bezig met het activeren van jongeren voor de maatschappij. Zij geloven erin dat jongeren iets goeds voor elkaar en de maatschappij kunnen doen. Met een schoolprogramma gaan zij het hele land door. Door een interactieve werkwijze proberen zij jongeren hun eigen talenten te laten ontdekken en hun aan te zetten tot een ‘challenge’ die aansluit op hun talent.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.