Premium

Bergse Hannelore Houdijk maakt een schilderij van een theepot en kopjes in de Spiegelplas en is daarmee de beste van 693 inzendingen

Bergse Hannelore Houdijk maakt een schilderij van een theepot en kopjes in de Spiegelplas en is daarmee de beste van 693 inzendingen
Hannelore Houdijk in haar atelier aan de Naarderstraat in Hilversum. „Ik ben ook wel iemand die gáát, je leeft maar één keer toch?”
© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Hannelore Houdijk is de tweede Gooise kunstenaar op rij die de wedstrijd ’Schilderij van het jaar’ heeft gewonnen. Vorig jaar viel die eer Eric Tiggeler uit Hilversum te beurt. Hannelore Houdijk (44) woont in Nederhorst den Berg en heeft haar atelier in het centrum van Hilversum.

De kunstenares had zich op de allerlaatste dag dat het nog kon ingeschreven voor de wedstrijd, die voor de achtste keer werd gehouden. Ze had zich over laten halen door mensen in haar omgeving die ’Doe toch eens mee aan een wedstrijd’ tegen haar hadden gezegd. Okay, okay, dacht ze, dan doe ik mee. Uit de in totaal 693 inzendingen werd zij - samen met 49 anderen - genomineerd. „Ik hoopte daar echt wel bij te zitten. Toen ik inderdaad was genomineerd, was het voor mij al geslaagd. Dat kwam helemaal onverwacht.”

Concurrentie

Maar het werd nog mooier, Houdijk eindigde met haar werk ’Theepot in het water’ bij de laatste tien. Concurrentie van wie ze het werk ook heel mooi vond, overigens. Zaterdag was het dan zo ver, de ontknoping vond plaats in galerie ’Kunstzaal van Heijningen’ in Den Haag. „Dat was heel spannend, ja, want ze gingen aftellen vanaf tien. En dan denk je elke keer: mijn naam is niet genoemd! Tja, en na nummer twee wist ik het natuurlijk. Ik had gewonnen!”

Bergse Hannelore Houdijk maakt een schilderij van een theepot en kopjes in de Spiegelplas en is daarmee de beste van 693 inzendingen
Het winnende schilderij, ’Theepot in het water’.

Daags later, in haar atelier aan de Naarderstraat, blikt ze terug. „Het was een soort droomgevoel, heel onwerkelijk. En ik was ook ontroerd, ja.” Afgelopen dagen werd ze bedolven onder de reacties, ook op social media. „Ongelooflijk. Allemaal blije en positieve reacties, alleen maar van mensen die het mij lijken te gunnen. Op LinkedIn heb ik al meer dan 10.000 views en honderden likes, echt een enorm compliment, zoveel heb ik er nog nooit gehad.” Dan: „Kunst is zoiets subjectiefs; wat is nou een goed schilderij of maakt iets tot een goed kunstwerk? Natuurlijk zijn er bepaalde basisregels als je het over techniek hebt, maar het is toch ook erg afhankelijk van de juryleden, van hun referentiekader en van wat ze eerder aan schilderijen hebben gezien.”

Bergse Hannelore Houdijk maakt een schilderij van een theepot en kopjes in de Spiegelplas en is daarmee de beste van 693 inzendingen
’Servies in het meer’.

Houdijk was relatief jong toen ze werd toegelaten tot de Kunstacademie in Breda, net achttien jaar. „Ik wilde ook al vroeg het huis uit, de wereld in.” Ze koos voor de richting schilderen. „Dat doe je echt alleen maar als schilderen je passie is. Maar dat ik wilde schilderen wist ik heel zeker, ik wilde iets creëren. Het gevoel dat je helemaal vanuit jezelf iets nieuws maakt. Dat het precies zo wordt als je in je hoofd had. Daar word ik zó blij van, zelfs als niemand op dat schilderij zou zitten te wachten zou ik het toch doen. Maar als anderen daar dan ook nog van genieten dan beschouw ik dat als een groot compliment. Ik ben geen kunstenaar die zoekt naar een gat in de markt, of rekening houdt met wat commercieel scoort. Ik werk vanuit mezelf en let niet op wat ’in’ is. Dit is wat ik wil laten zien.”

Bergse Hannelore Houdijk maakt een schilderij van een theepot en kopjes in de Spiegelplas en is daarmee de beste van 693 inzendingen
’Stilleven onder water’.

Nadat ze in 1997 was afgestudeerd aan de Kunstacademie werd ze gevraagd voor een postacademische internationale opleiding aan Dutch Art Institute in Enschede. „Dat vond ik wel een eer, dat ik werd gezien als jong talent. Omdat die opleiding internationaal is, wordt er les gegeven door docenten van over de hele wereld, ook mensen van wie jij fan bent! Dat gaf een enorme boost. Ik heb toen bijvoorbeeld - ik was nog redelijk jong, eerste helft twintig, in China geëxposeerd.” In 2000 voltooide ze deze tweede-faseopleiding als Master of Fine Arts.

Ondernemer

Sindsdien is ze professioneel kunstenaar. „Maar omdat ik vind dat je als kunstenaar in je eigen onderhoud moet voorzien - je bent tenslotte ondernemer - geef ik ook les, hier in mijn atelier. Dat vind ik trouwens ook heel leuk om te doen. Omdat ik zelf heel blij word van schilderen deel ik dat graag met mensen die hetzelfde gevoel ervaren.”

Houdijk heeft zich toegelegd op bijzondere stillevens, zie ook het winnende schilderij ’Theepot in het water’. Daarvoor legde ze een theepot en kopjes - afkomstig van de Kringloop - in de Spiegelplas in haar woonplaats. Ze lacht: „Dan ben ik maar de dorpsgek.’’

Vervolgens maakte ze allerlei foto’s van het theeservies in het heldere water. „De lens van de camera levert dan een iets vervormd, bevreemdend beeld op, en dat voegt een extra dimensie aan het stilleven toe. Ik werk altijd naar aanleiding van een foto. Dat moet wel een uitdaging voor me zijn, ook technisch gesproken, anders lukt het me niet om me twee maanden op één schilderij te kunnen blijven concentreren.” Ze is elke dag in haar atelier aan het werk. „Maar acht uur per dag is niet haalbaar, na een uur of vijf ben ik wel leeg, want het schilderen vergt zó’n diepe concentratie.”

Daarnaast is de kunstenares een fervent vlogger, iets waar ook behoorlijk wat tijd in gaat zitten. Naar eigen zeggen is ze een van de eerste kunstenaars die zich hier zo actief mee bezighoudt. „Vooral vanwege het editen kost me dat wel een aantal uurtjes extra per week. Waarom ik dat doe? Omdat ik het superleuk vind om te doen. En omdat het voor mij een manier is om naar buiten te treden - anders dan een galerie. Ik ben geen type dat zelf galeries gaat bellen.” Elke maand wordt een vlog van haar gepubliceerd in Kunstenaar Magazine. Maar wat haar betreft mogen haar vlogs best nog wel wat meer aandacht krijgen.

Frankrijk

De Bergse heeft tot nu toe altijd de luxe gehad dat ze werd gevraagd voor iets, ook voor de twee exposities afgelopen zomer in Frankrijk. „Daar ben ik wel blij om, ja. Maar tegelijkertijd ben ik ook wel iemand die gáát, je leeft maar één keer toch?”

Houdijks winnende schilderij is nog tot en met 16 februari in de Haagse galerie te zien. Verder hangen in ’Scharlei, koffie en thee’ in Loenen aan de Vecht twee grote doeken van haar. Maar ook in haar atelier in Hilversum zijn bezoekers (op afspraak) welkom.

Simone Stevens

Zie ook www.hannelorehoudijk.nl, https://www.schilderijvanhetjaar.com/10-finalisten

en op Youtube https://bit.ly/2TEqNFu

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.