Premium

Sandra Brandt maakt van elke dag een klaagvrije maandag

Sandra Brandt maakt van elke dag een klaagvrije maandag
Sandra Brandt.
© Foto PR

Sandra Brandt beoefent een klaagvrij leven. Om iedereen te laten meeprofiteren van haar bijzondere inzichten schreef ze het boek ’Klaagvrije maandag’.

Op die tweede rotonde, onderweg naar huis in de auto, gebeurde het. Ik klaagde over het klagen van degene bij wie ik op bezoek was geweest. Dat deed ik wel vaker, maar nu kreeg ik plotseling een pijnlijk inzicht dat mijn leven zou veranderen: ik deed exact hetzelfde als zij. Klagen.’ Met deze woorden begint Sandra Brandt (46) haar boek ’Klaagvrije maandag’. Ze ontdekte dat klagen vaak een manier is om maar gauw van ongemak af te komen. En ondertussen levert het je alleen maar meer ongemak op. Ze zoekt liever naar een alternatief. Doorschakelen naar de onderliggende behoefte is er zo één. Net als het erkennen van je ongemak en er even bij blijven. Dit zijn sleutels voor een rijker leven.

Ongemak

„Ik klaag nog steeds. Absoluut”, zegt de schrijfster van ’Klaagvrije maandag’ . „Maar mijn zelfbeklag is voor negentig procent afgenomen. Ik vraag me elke dag af wat er voor klagen in de plaats komt, ook in gedachten als ik wel oprecht wil blijven. Gisteren verliet ik een leuk eetcafé en werd afgesneden door een man. Ik struikelde bijna. In dat geval klaag ik niet meer, voel alleen wat er gebeurt in mijn lijf en schakel direct door naar een behoefte. Dat was in dit geval: ’dat hij de deur voor me open zou houden, omdat hij eerder was’. Ik bedankte hem en hij verontschuldigde zich omdat hij er met zijn gedachten niet bij was. Als ik was gaan klagen en geen open contact had gezocht, dan had ik een andere realiteit gemaakt. Misschien wel dat het een asociale man was, die geen rekening houdt met anderen. Door puur bij mijn lichamelijke sensaties te blijven zonder oordelen, kon ik de verbinding op een vrolijke manier aangaan.”

Door de reacties op een radio-interview bij Giel Beelen in 2015 over haar klaagvrije maandag besloot ze om elke dag te proberen klaagvrij door het leven te gaan en daarover te schrijven. „Het was een proces van vier jaar. Ik kreeg steeds meer inzichten die mij tot de dag van vandaag niet meer loslaten. Ondertussen heb ik een fetisj voor zelfontwikkeling. Ik blijf maar doorgaan. Blijven klagen is makkelijker dan het onderzoek met jezelf aangaan. Klagen is oppervlakkig, je voelt de onderliggende pijn niet goed. Als je gaat stilstaan bij je gemis, je behoefte, boosheid of verdriet, komt het wel even binnen. Maar daarna kun je beter verder.”

Na een overspannenheid op haar 25e (’Ik durfde op de werkvloer mijn grenzen niet aan te geven’) crashte een studie in Maastricht door RSI-klachten en belandde Sandra in de WAO. „Ik leerde toen dat gedachtes letterlijk spierspanning kunnen veroorzaken. Hoe meer ik me verzette tegen mijn aandoening, hoe meer klachten ik kreeg. Aanvaarding vergde een enorme training. Het effect van gedachten op je lichaam en je gedrag verwerk ik tegenwoordig in teamsessies over klaagvrij communiceren. Als je gedrag in lijn is met wat er speelt van binnen dan ben je congruent. Dan ben je in balans.”

Op Klaagvrije maandag, 27 januari, signeert Sandra ’Klaagvrije maandag’ bij Stach Food aan het Zandvoorterpad 1 in Overveen. Diezelfde is er in de avond een ’Klaagvrije maandagshow’ in De Vorstin in Hilversum.

www.sandrabrandt.nl/klaagvrij

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.