Premium

Wijdemeren baalt van slecht OV, maar ’dat deert het bedrijfsleven zelden’

Wijdemeren baalt van slecht OV, maar ’dat deert het bedrijfsleven zelden’
Hier lijn 108 van Connexxion.
Wijdemeren

De Wijdemeerse dorpen mogen dan met het openbaar vervoer (OV) slecht bereikbaar zijn, impact op de werkgelegenheid heeft dat volgens de gemeente Wijdemeren amper.

Dat meldt de gemeente desgevraagd in reactie op het vertrek van het hoofdkantoor van Natuurmonumenten. Dat gaat na de zomer van de ’s-Gravelandse buitenplaats Schaep en Burgh naar een kantoorkolos boven Centraal Station Amersfoort, juist vanwege een beter OV. Dus zeer goed bereikbaar met trein en bus, in tegenstelling tot het Noordereinde waar eens per uur een bus vanuit Hilversum richting Bussum rijdt. Maar volgens de gemeente Wijdemeren is de doorgaans lage frequente van het OV in de dorpen zelden een doorslaggevende of belangrijke reden om te verhuizen naar elders. Wat Natuurmonumenten als reden opgeeft zou een uitzondering zijn. Meestal geven andere argumenten de doorslag. Om weg te gaan, of soms om juist hier te komen. Voor Natuurmonumenten speelt bijvoorbeeld mee dat de organisatie in ’de groene hub’ van Amersfoort wil zitten. Dus in een netwerk van bedrijven en instellingen met een vergelijkbare focus.

De auto

,,Personeel van buiten de regio heeft vaak geen andere optie dan de auto”, constateert woordvoerster Carolina Ligter van de gemeente. Maar komen veel mensen met het OV, dan laten sommige bedrijven volgens haar gewoon eigen busjes rijden. ,,Personeel wordt dan gehaald en gebracht van en naar station Hilversum.” Zo halen werkgevers als KRO/NCRV hun mensen op bij station Hilversum. Ze worden dan naar het M-gebouw (voorheen AKN-pand) aan de ’s-Gravelandseweg gereden. In Wijdemeren haalt een relatief grote werkgever als 123inkt zijn personeel bijvoorbeeld vanuit Hilversum met een busje naar het bedrijf in de Horstermeer (Nederhorst den Berg). Ligter wijst er overigens wel op dat in ’gesprekken op gemeentelijk niveau’ met het bedrijfsleven de OV-bereikbaarheid van Wijdemeren wel steevast een terugkerend onderwerp is. Goed OV blijft immers voor Wijdemeren belangrijk. ,,Alleen al voor de recreatiesector hier. Ook die heeft een belangrijke economische potentie.”

Aderlating

Voor het Gooi lijkt het verplaatsen van 243 medewerkers van Natuurmonumenten naar Eemland een aderlating. Die komt ook nog een week na het nieuws dat Hocras, goed voor 140 medewerkers, naar Almere verhuist. In Wijdemeren betreuren ze het vertrek van het hoofdkantoor van de natuurclub. Burgemeester Crys Larson noemde eerder in deze krant de afname van werkgelegenheid in de regio zorgwekkend, vooral vanuit een oogpunt van leefbaarheid en vitaliteit van de dorpen. Aan de andere kant blijft Natuurmonumenten in het Gooi nog altijd goed voor flink wat werkgelegenheid, benadrukt woordvoerster Carolina Ligter. Ze doelt dan op het onderhoud aan de buitenplaatsen, maar ook het beheer van bijvoorbeeld het Naardermeer.

Wijdemeren baalt van slecht OV, maar ’dat deert het bedrijfsleven zelden’
Hoofdkantoor Schaep en Burgh van Natuurmonumenten vanaf het Noordereind
© Bron: Google streetview

Feit is wel dat de regio Gooi en de Vechtstreek qua werkgelegenheid al jaren krimpt, eigenlijk al twintig jaar. Ligter: ,,Van alle veertig Nederlandse regio’s staan we op plek 37 (tussen IJmond en Zuid-Limburg, red.) als het gaat om banen en toegevoegde waarde. Daarmee behoren we tot de krimpregio’s.” Dat houdt volgens haar ook verband met de vergrijzing. Zo hebben volgens de VNG-monitor in Wijdemeren per duizend inwoners er 471 een baan, tegenover landelijk 663.

Lage bevolkingsaanwas

Echt dramatisch lijkt het niet, want de vergrijzende regio kent door de lage bevolkingsaanwas nog steeds een relatief laag werkloosheidspercentage. Sterker, de vraag naar arbeidskrachten is nog altijd groter dan het aanbod, dus elke dag komen mensen van elders er om te werken. Aldus de gemeente, zich baserend op het rapport MIRT Oostkant Amsterdam (Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport), dat overigens wel alweer van juni 2015 dateert. In dat rapport staat dat in 2013 er ’een inkomend pendelsaldo van 23.000 arbeidskrachten’ was, dus personeel van elders dat hierheen reed.

Lees ook: https://economie.rabobank.com/publicaties/2020/januari/de-randstad-is-een-economisch-achterhaald-begrip

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.