Premium

Kopers Anna’s Hof hopen op intrekken beroep: ’Ik heb er slapeloze nachten van’

Kopers Anna’s Hof hopen op intrekken beroep: ’Ik heb er slapeloze nachten van’
Kopers Rob Overman, Ferry Mulder en Myriam Koks (van links naar rechts) op de plek waar Anna’s Hof gebouwd moet worden.
© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

De veertig kopers van een appartement in het nieuw te bouwen Anna’s Hof in Hilversum dreigen hun woning kwijt te raken. Omwonenden zijn naar de rechter gestapt, waardoor het contract van de kopers nu is ontbonden. „Ik heb er slapeloze nachten van”, vertelt een van de betrokkenen.

Het gedoe rondom het appartementencomplex in de Hilversumse wijk Anna’s Hoeve loopt al sinds de zomer van 2019, toen kregen de kopers tot hun grote schrik ineens van de projectontwikkelaar te horen dat er een kink in de kabel zat. Elf overburen hadden bezwaar ingediend tegen onder meer de massieve uitstraling, balkons en de parkeerplaatsen. Het bezwaar werd na acht maanden wachten op de gemeente afgewezen, waarna de overburen naar de rechter stapten om in beroep te gaan. Het onvermijdelijke gevolg is nu dat de contracten die de kopers ondertekend hebben, zijn ontbonden. Tot eind januari hebben de kopers naar eigen zeggen de mogelijkheid om onder dezelfde voorwaarden hun woning toch te kunnen kopen, maar dan moet het beroep wel worden ingetrokken.

Medemenselijkheid

Daarom trekken Rob Overman, Gerard van Oostveen, Ferry Mulder en Myriam Koks nu namens alle veertig kopers aan de bel. „Wij betwisten het recht niet om in beroep te gaan, maar we hopen in te spreken op hun medemenselijkheid”, aldus Overman. „Ze houden vol terwijl er weinig kans is op hun gelijk. Er is nu een onbalans in wat de gevolgen zijn voor ons en voor hen”, vult Van Oostveen aan.

Ingeloot

Dolblij waren de vier kopers dat ze werden ingeloot voor een appartement in Anna’s Hof. „Het voelde echt als een lot uit de loterij”, vertelt Koks. „Maar door de buren voelt dat zo inmiddels niet meer.” Koks woont nu met haar man in Soest en wil dichterbij haar kleinkinderen gaan wonen. Overman woonde met zijn vrouw in Almere, maar huurt – inmiddels al veel langer dan gedacht – nu in Hilversum in afwachting tot de bouw van hun nieuwe huis. Dat hij overigens al volledig heeft ingericht door middel met een 3D-tekening. Ook Van Oostveen huurt nu in de mediastad, hij wil het appartement betrekken met zijn twee kinderen. „Het meerwerk is al rond, en de keuken en badkamer zijn al uitgezocht”, vertelt hij. Mulder woont met zijn vrouw in Soest. Zij hebben het ’geluk’ dat hun huis nog niet te koop staat, daarmee wachten zij tot alles zeker is.

Inmiddels hebben de vier kopers naar eigen zeggen al veel kosten gemaakt. Denk aan de kosten van een hypotheekofferte en taxatiekosten. „Het ging allemaal soepel. De bouwer was heel flexibel en iedereen was enthousiast”, vertelt Overman. Tot er afgelopen zomer plots die brief binnenkwam, gevolg door een informatiebijeenkomst. De buurt (elf aangrenzende woningen) had bezwaar aangetekend. „Ik was verbouwereerd. Echt geschokt. Dit was overweldigend”, legt Van Oostveen uit. „Het duurde ook langer dan gedacht. De gemeente heeft acht maanden over het bezwaar gedaan. En uiteindelijk alles afgewezen”, legt Overman uit. „Er was één punt waarop de omwonenden gelijk hadden”, vult Van Oostveen aan. „Dat was de parkeernorm. Er waren negen plekken te kort, maar daar is een ontheffing voor verleend.”

Kopers Anna’s Hof hopen op intrekken beroep: ’Ik heb er slapeloze nachten van’
Het appartementencomplex op Anna’s Hoeve moet er zo uit komen te zien.
© Impressie BPD

Dat de omwonenden hierop in beroep gingen, vinden de vier die nu namens alle kopers naar buiten treden ’ hun goed recht’. „Het is alleen jammer dat ze steeds maar niet met ons willen communiceren”, vertelt Overman. „Wij proberen al sinds augustus met ze in contact te komen, om uit te leggen wat onze problemen zijn. We hebben één gesprek gehad, maar verder houden ze alles af. Ze zeggen dat wij geen partij zijn”, vult Mulder aan. „Uit alles komt naar voren dat ze het gebouw niet willen”, aldus Koks.

Rare situatie

Toch hopen de kopers dat de omwonenden hun beroep nog voor eind deze maand intrekken. Mulder: „Ze mógen bezwaar maken, maar hun starheid.. Met een beetje moraal kap je ermee. Als het niet lukt dan moet je er mee stoppen.” Overman is het hier mee eens. „We moeten nu óf heel lang wachten, of de markt op naar een alternatief dat er niet is. We hadden wel verwacht dat onze toekomstige buren dat zouden begrijpen. En dat we er samen uit zouden komen.” Het creëert ook een rare situatie als de bouw straks doorgaat, weet Mulder. „Het zijn straks wel ’de buren die’”, aldus Van Oostveen. „Ja, het wordt niet gezellig bij een buurtbarbecue”, aldus Koks. Overman grijpt die opmerking aan voor een belofte: „Als zij hem intrekken, dan is de eerste barbecue van ons.”

Want op zoek naar een ander huis, dat doet het viertal nog niet. „Ik hoop echt op een inkeer. Daarom wil ik ook graag in gesprek met ze. Ik ga van het goede uit”, vertelt Van Oostveen. Wanneer het beroep wordt ingetrokken, gaat de koop gewoon door. Zo niet, dan is het de vraag of de veertig appartementen niet na de rechtsgang opnieuw de markt op gaan. „Ik heb er slapeloze nachten van”, verzucht Koks.

Commentaar buurt

„We hebben geen bezwaar tegen een appartementencomplex dat past binnen de gestelde normen”, reageert Niels Kamphuis op het relaas van de kopers van Anna’s Hof.

Want daar knelt volgens hem de schoen bij de bouw van het appartementencomplex. „Wij hebben enkele maanden voordat de vergunning verleend werd al bij de gemeente aangegeven bezwaar te hebben tegen de grootte van het plan Anna’s Hof”, aldus Kamphuis namens de buurt.

„Het volume past namelijk niet binnen de normen van het bestemmingsplan. Dit uit zich enerzijds in het overschrijden van de parkeernorm, maar ook op andere punten is het plan volgens ons strijdig met het bestemmingsplan en het masterplan Anna’s Hoeve, waardoor belangen van omwonenden geschaad worden”, aldus de bewoner van Anna’s Hoeve

Parkeerontheffing

Ook over de afwijzing van het bezwaar van de omwonenden door de gemeente Hilversum zetten zij vraagtekens. „De gemeente lijkt de parkeerontheffing verleend te hebben zonder het effect van eerdere ontheffingen mee te rekenen, waardoor een groot parkeerprobleem ontstaat”, zo stelt de Hilversummer. „Inmiddels zijn er door de raad vragen gesteld over de gang van zaken rond de parkeerproblematiek en beoordeling van de parkeernorm”, weet Kamphuis. Dat klopt: Het CDA heeft vorige week aan het college van b en w vragen gesteld over de nieuwbouw op Anna's Hoeve in het algemeen. De raadsfractie wil weten of het masterplan wordt gevolgd en hoe het zit met het parkeren in de nieuwe wijk.

Bezwaar

„Het verbaast ons dat de ontwikkelaar door is gegaan met de verkoop van woningen en blijkbaar pas een half jaar na de indiening van ons bezwaar de aspirant kopers heeft ingelicht hierover” vervolgt Kamphuis. „Het is uiteindelijk de ontwikkelaar die er voor kiest om het contract eind januari te ontbinden.”

Geen commentaar

„Op dit moment loopt er een beroepsprocedure en is het niet aan ons om te reageren. Daarnaast is het een persoonlijk verhaal van de kopers”, laat een woordvoerster van de gemeente Hilversum desgevraagd weten. Zijn gaan nog niet in op de bezwaarprocedure en het mogelijk toepassen van een parkeerontheffing.

Eerder zei senior ontwikkelingsmanager John van den Heuvel van gebiedsontwikkelaar BPD over de gang naar de rechter: „Het is erg spijtig. Wij willen graag doorgaan met de bouw en we denken dat dat kan, we voldoen aan de eisen.” Nu was hij niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.