Premium

Voordat Onana een stap omhoog maakt, wil hij met Ajax dit seizoen drie prijzen

Voordat Onana een stap omhoog maakt, wil hij met Ajax dit seizoen drie prijzen
André Onana wordt op het trainingskamp van Ajax in Qatar onder vuur genomen door Nicolas Tagliafico.
© foto ANP
Amsterdam

Ajax-doelman André Onana hoeft niet lang na te denken over het mooist mogelijke scenario. Alvorens een stap omhoog te maken eerst nog met Ajax dit seizoen beslag leggen op de triple. De keeper vindt het een reële ambitie. „Met een beetje geluk kunnen we alle prijzen naar Amsterdam halen.”

Wat voor indruk maakt AZ, jullie concurrent in de titelstrijd, op jou?

„Het is een heel goed team, maar ik zie ze niet als een grote tegenstander. Als wij goed zijn, dan kunnen we van iedereen winnen. Als we gefocust zijn en blijven doen wat we moeten doen, zal alles goed komen. We hebben alles in eigen hand en het hangt van onszelf af of we kampioen worden. We staan bovenaan en waarom zou ik dan mijn hoofd moeten omdraaien om te zien wat AZ, Feyenoord en PSV doen?”

Op het trainingskamp hebben jonge spelers als Ryan Gravenberch en Lassina Traoré kansen gekregen. Zijn zij een versterking voor de groep?

„Het zijn geweldige spelers. Het is goed voor de club dat zulke jonge, talentvolle spelers zich aandienen. Ajax bereidt zich op deze manier goed voor op de toekomst. Met Lassina heb ik een hechte band. Ik zie hem als een jongere broer. We zijn allebei Franstalig en vanaf de eerste dag heb ik hem begeleid. Hij is klaar voor het eerste team en ik kan hem alleen maar geluk wensen.”

Hoe groot is het gemis van Daley Blind, die voorlopig aan de kant staat door de gevolgen van een hartspierontsteking?

„Hij is een heel belangrijke speler voor het team en we missen hem allemaal. Ik hoop dat hij er weer spoedig bij kan zijn, want hij is echt een sleutelspeler voor ons. Hij heeft veel ervaring, is rustig aan de bal en heel intelligente speler.”

Wat is je indruk van Ryan Babel na zijn eerste trainingsweek bij Ajax?

„Hij is een goede, ervaren speler en ik ben blij, dat hij erbij is gekomen. Dat Ajax zo’n kwaliteitsspeler erbij haalt in de winterstop, toont de ambitie van de club. Als je grote dingen wilt bereiken, dan moet je investeren en dat doet Ajax.”

Heeft Ajax in jouw ogen goede kansen om de Europa League te winnen?

„Het is nog altijd een teleurstelling, dat we uitgeschakeld werden in de Champions League. Maar ik ben een winnaar en nu wil ik de Europa League winnen. Daar zijn we al een keer dichtbij geweest met de finaleplaats van drie jaar geleden. Dat was een beetje het seizoen waarin het allemaal begon voor ons. We weten wat er voor nodig is om zover te komen en inmiddels hebben we ook veel ervaring in het team en dat moet ons helpen om ver te komen.”

Het lijkt de komende maanden een afscheidstournee te worden van een bijzondere Ajax-lichting. Ben jij daar mee bezig?

„Nee, op dit moment hebben we het allemaal erg naar ons zin bij Ajax. Het doel voor veel jongens is om eerst prijzen te pakken en dan pas een stap omhoog te maken. Iedereen weet dat er in de zomer spelers zullen vertrekken, misschien ik ook wel, maar daar moeten we niet mee bezig zijn. De prioriteit moet op dit moment liggen bij het sportieve. We kunnen historie schrijven door alles te pakken. Als dat lukt, dan volgt die mooie stap omhoog vanzelf.”

Wordt het moeilijk om Ajax te verlaten?

„Als ik wegga, ga ik iedereen bij de club zeker missen. Maar zo is het leven. Toen ik wegging bij Barcelona, dacht ik dat het het einde van de wereld was. Maar kijk waar ik nu ben. Ook hier kan ik niet voor altijd blijven. Er zal een dag komen, dat ik ga. Dit is mijn vierde seizoen. Als ik erop terugkijk, dan is het geweldig geweest wat we hebben gepresteerd met een jong team. En is het nog niet klaar. Ik ga alles geven om het nog mooier te maken.”

Meer nieuws uit Ajax