Column Fluitsignaal: ’Sorry scheids, maar dat was echt waardeloos gefloten’

Column Fluitsignaal: ’Sorry scheids, maar dat was echt waardeloos gefloten’
Clubscheidsrechter en columnist Wouter van der Schaaf.
© Archieffoto

Clubscheidsrechter Wouter van der Schaaf bericht elke week over wat hij heeft meegemaakt of gezien op een regionaal voetbalveld.

„Sorry scheids, maar dat was echt waardeloos gefloten.” De coach maakte na afloop van de wedstrijd van zijn hart geen moordkuil. Hij schudde mij nog wel de hand, maar voordat ik hem kon vragen wat er nou zo beroerd was aan mijn poging de wedstrijd in goede banen te leiden, was hij al nijdig weggelopen.

Daar stond ik dan. De spelers en hun verliezende coach waren al op weg naar de kleedkamer. Zonder twijfel om mij daar nog eens door de mangel te halen. „Jongens, het lag niet aan jullie hoor”, hoorde ik hem al zeggen. „Het lag gewoon aan de scheids. Heeft jullie helemaal stuk gefloten.” Om op die manier zijn spelers en zichzelf vrij te kunnen praten van de nederlaag.

Zelfs al weet ik dat zo’n gefrustreerde coach ongelijk heeft, het raakt mij wel. Zo’n achteloos geplaatste opmerking als ’waardeloos gefloten’. Het zet mij aan het twijfelen. Was ik te laat, te onduidelijk, partijdig? Paste ik de voordeelregel verkeerd toe? Buitenspel genegeerd? Er zijn in één wedstrijd talloze situaties waarin een keuze nodig is van de scheidsrechter. En waar heus wel wat over valt op te merken. En in dit geval had de coach er de pest in dat al die keuzes niet uitvielen zoals hij wilde.

Ik ben niet zo’n IJzeren Hein om zo’n opmerking achteloos van mij af te schudden en te doen of het me niet raakt. Het rotgevoel over ’waardeloos gefloten’ bleef langer hangen dan ik wilde, dat weekend.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Keuze van de redactie