Drugs waarschijnlijk door bende in vracht KLM toestel geplaatst [video]

Schiphol

De politie in Argentinië vermoedt dat een plaatselijke bende de 82 kilo cocaïne heeft verstopt tussen de lading van een KLM vrachttoestel. In Buenos Aires zijn ook huiszoekingen gedaan.

De plaatselijke krant Clarin meldt dat. Daarin wordt gesteld dat de vier Argentijnen van het grondafhandelingsbedrijf als de ’meest betrokkenen’ worden beschouwd. Een vijfde medewerker is nog voortvluchtig. Die man nam de benen toen de politie en de douane dinsdag met de operatie begonnen.

Maar liefst vijftig man werd ingezet, naast vijf drugshonden. Vermoedelijk was er een tip binnengekomen. Het vrachttoestel van KLM was eerder die dag uit Brazilië vertrokken.

Aan boord polopaarden die naar Nederland moesten. In een ander deel van het ruim stond gewone vracht, waaronder drie dozen met reserveonderdelen. In de dozen werden in totaal 82 pakken met cocaïne gevonden. Ieder pakje woog een kilo.

Bemanning

De KLM Boeing 747 heeft het vluchtnummer MP6912 en werd gevlogen door drie piloten van Martinair. Dit drietal werd ook door de politie aangehouden voor verhoor. Uit gegevens van Flightradar blijkt dat het toestel donderdagochtend nog steeds aan de grond staat in Argentinië. Het zou dinsdagmiddag eigenlijk moeten doorvliegen naar Quito (Ecuador), Miami (VS) en Schiphol.

Drugs waarschijnlijk door bende in vracht KLM toestel geplaatst [video]
De onderschepte drugs.
© Foto afif aduana

Over het lot van de bemanning wil KLM niets zeggen. „Wij kunnen bevestigen dat Argentijnse autoriteiten onderzoek doen naar een vrachtoperatie van Martinair Cargo. KLM en Martinair Cargo verlenen volledige medewerking aan het onderzoek. Gedurende het onderzoek kunnen we hier niet inhoudelijk op ingaan”, is het officiële standpunt van het bedrijf.

Dat de piloten betrokken zijn bij de drugssmokkel valt te betwijfelen. In de krant Clarin wordt er op gewezen dat in september nog 254 cocaïne werd onderschept. Tien passagiers hadden toen die partij drugs in hun koffers verstopt op een vlucht van Air Europa naar Barcelona.

Die passagiers waren zogeheten muilezels, die in opdracht van een plaatselijke bende de drugs zouden meenemen. Toen werden ook drie leden van de luchthavenpolitie aangehouden.

Vaker

De nu gevonden coke valt overigens in het niet bij de 921 kilo drie deze week werd onderschept in een partij bananen in de haven van Vlissingen. Maar drugssmokkel met vliegtuigen is ook al langer een aantrekkelijke optie.

In maart vorig jaar werd nog een eind gemaakt aan een grootschalige smokkel van drugs via de luchthaven Schiphol. Veertien verdachten werden opgepakt. Een aantal werkte bij KLM. Achter de smokkel zat een organisatie die vanuit Afrika en Zuid-Amerika opereerde en drugs verstopte in de koffers van nep passagiers.

In de jaren daarvoor werd ook regelmatig drugs verstopt in bagagecontainers of de wand van een vliegtuig. Daarbij ging het meestal om KLM-toestellen.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.