Kritiek Kamer op trage afhandeling zaak-Dascha

Zestienjarige Dascha kwam eind 2015 om het leven op het spoor bij Hilversum.© Archieffoto

Henk Runhaar
Hilversum

Dat het zeker nog tot maart duurt voor het Openbaar Ministerie komt met de forensische second opinion over de dood van Dascha Graafsma op het spoor bij Hilversum, leidt tot kritiek van de Tweede Kamer.

,,Kennelijk vindt het OM een tweede forenisch onderzoek nodig. Vervolgens duurt het eindeloos voor dat er ligt. Dat is schrijnend voor nabestaanden die in dit geval al ruim vier jaar in onzekerheid leven’’, zegt GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge.

Lees ook: Vader René Graafsma geeft alles voor antwoord op de vraag wat dochter Dascha fataal werd

Hij nam het initiatief voor kritische vragen aan het adres van ministers Grapperhaus (Justitie) en Dekker (Rechtsbescherming) over de zaak-Dascha. Die zijn woensdag ingediend, mede namens SP, PvdA en ChristenUnie.

De partijen vrezen dat het OM blijft bij de vaststelling dat eerder onderzoek naar de dood van Dascha weliswaar onvolkomenheden bevatte, maar dat er geen reden is om aan de eindconclusies (geen misdrijf, geen betrokkenheid van anderen) te twijfelen. Ze willen van de ministers weten hoe ze denken te voorkomen dat dit het huidige onderzoek beïnvloedt.

Eigen bevindingen

De slepende zaak, waarin de ’kring rond Dascha’ telkens met eigen bevindingen komt, geeft volgens de indieners aanleiding om wet- en regelgeving en de manier waarop nabestaanden worden betrokken onder de loep te nemen. Ze willen dat de regering maatregelen neemt om de waarheidsvinding te versterken.

Van den Berge: ,,Het overlijden van jonge personen is eigenlijk a-politiek. We willen vooral duidelijk maken dat er meer nodig is om de bezuinigingen op het OM, de politie en de rechtspraak van de afgelopen twintig jaar ongedaan te maken.’’

Lees ook: Vier jaar na dood 16-jarige Dascha stoppen onderzoekers er per direct mee, familie vaart nu eigen koers

En: René Graafsma blij met second opinion naar dood van zijn dochter Dascha als definitief sluitstuk: ’Ik heb er nu alles aan gedaan’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.