Knipperlichtjes moeten oversteek bij rotonde Diependaalselaan/Utrechtseweg in Hilversum veiliger maken

De lampjes gaan aan als iemand de weg wil oversteken.
© foto studio kastermans / ben den ouden
Hilversum

Er zijn knipperlichtjes in het wegdek voor de rotonde Diependaalselaan/Utrechtseweg in Hilversum geplaatst. Deze verlichting moet er voor zorgen dat het voor automobilisten in een oogopslag duidelijk wordt dat er een fietser of voetganger de weg vlak voor de rotonde wil oversteken.

De waarschuwingslampjes werken als volgt: als een fietsers de oversteek bij de rotonde nadert wordt deze gedetecteerd door een infraroodsysteem. Op dat moment gaan de kattenogen - zoals de lampen genoemd worden - knipperen. Maar dat niet alleen.

Ook de speciale verkeersborden die bij de toegangswegen van de rotonde zijn geplaatst, gaan dan knipperen. Op die manier is het niet alleen voor de automobilist die bij de oversteek rijdt of staat duidelijk dat er een fietser voorbij komt, maar ook voor achteropkomend verkeer dat de kattenogen niet kan zien.

De extra waarschuwing voor automobilisten was hard nodig, weet een woordvoerster van de gemeente Hilversum. „De rotonde Diependaalselaan/Utrechtseweg is een van de tien genoemde punten op de lijst met gevaarlijke verkeerspunten in Hilversum. Er zijn over de oversteek bij deze rotonde veel klachten, vooral over de verkeersveiligheid voor overstekende fietsers.”

Fietsers hebben vlak voor de rotonde voorrang, net als bij de meeste andere rotondes binnen de bebouwde kom van Hilversum.

„Maar er kwamen veel klachten binnen dat fietsers niet altijd voorrang krijgen”, aldus de zegsvrouw. „Door de lichtjes moet duidelijker worden dat fietsers er aan komen, voorrang hebben en op die manier moet het een veiligere oversteek worden.”

De gemeente had de kosten van het veiliger maken van de rotonde van tevoren ingeschat op 211.200 euro. Maar uit een terugblik op de mobiliteitsplannen in 2019 blijkt dat de ingreep ’maar’ 65.000 euro heeft gekost.

De gevaarlijke punten op de kruising Kleine Drift-Minckelersstraat- Pelikaanstraat, Diamantstraat, Erfgooiersstraat en Kruising Gijsbrecht van Amstelstraat-Gladiolusstraat-Jacob Catstraat zijn ook aangepakt door de gemeente. De oversteek aan de Naarderstraat ter hoogte van Foodhall Mout moet nog aangepast worden. Dat geldt ook voor het kruispunt Zuiderweg-Kleine Drift.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.