Holocaustmonument Levenslicht komt in Hilversumse raadhuisvijver: 104.000 stenen ’als een ademhaling in licht’ [video]

Holocaustmonument Levenslicht komt in Hilversumse raadhuisvijver: 104.000 stenen ’als een ademhaling in licht’ [video]
Het kusntwerk van boven.
© Marco De Swart
Hilversum

Er is een plek gevonden voor het holocaustmonument Levenslicht in de vijver bij het Raadhuis in Hilversum.

Hilversum is een van de 150 gemeenten - in de regio doen Baarn, Bunschoten, Huizen, Soest en Weesp ook mee - die meedoen aan dit landelijke project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. In november vertelde burgemeester Pieter Broertjes al dat Hilversum een van de deelnemers was. „Er is gevraagd aan gemeenten (...) om mee te doen met het project Levenslicht. Dat bestaat uit gekleurde stenen.” Een locatie was toen nog niet gekozen, maar nu dus wel.

Schemer

De onthulling vindt plaats op vrijdag 24 januari om 17.00 uur en wordt gedaan door de Hilversum burgemeester. Er is expres gekozen voor een tijdstip in de schemering. Het monument geeft licht en komt daarom het beste tot zijn recht in het donker. Al is het wel de gehele dag te bewonderen. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 2 februari.

Het monument is bedoeld om stil te staan bij de holocaust. Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. In Nederland gebeurt dat dus onder andere door het kunstwerk Levenslicht dat bestaat uit losse stenen.

Stenen

Daar zit een gedachte achter. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben daarom deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Hilversum zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Holocaustmonument Levenslicht komt in Hilversumse raadhuisvijver: 104.000 stenen ’als een ademhaling in licht’ [video]
Het kunstwerk van de zijkant gezien.
© Marco De Swart

De stenen van het kunstwerk zullen om de paar seconden oplichten en weer uitdoven. ’Als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in Hilversum gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend’, meldt de gemeente Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.