Deadline voor jeugdige abri-slopers in Huizen verlengd; ’voelsprieten jeugdboa’s en wijkagenten staan uit’

Huizen

Burgemeester Niek Meijer heeft de deadline voor de vuurwerkvandalen die met oud en nieuw elf bushokjes vernielden verlengd. ,,Ik wil ruimte geven aan de maatschappelijke discussie die nu wordt gevoerd.”

,,Dit sloopgedrag raakt de hele samenleving”, stelt Meijer, die het vandalisme ’ontoelaatbaar’ noemt. Hij wordt daarin gesteund door de middelbare scholen, waar hij contact mee heeft gehad. De scholen gaan het gesprek voeren over hoe om te gaan met zaken in de openbare ruimte; dat doen zij tijdens het schooljaar ook al. ,,Dat doet mij goed”, meldt de burgemeester. ,,Want het slopen van eigendommen van een ander mag nooit normaal gevonden worden.”

Lees ook: Huizer burgemeester Niek Meijer gaat achter vandalen aan die met zwaar vuurwerk elf bushokjes vernielden

Eigenaar

Meijer heeft contact met de eigenaar van de bushokjes. Besloten is om samen op te trekken in het tegengaan van vandalisme. ,,Nu zijn het bushokjes, morgen is het je fiets en volgende week de auto van je buurman. Sloopgedrag raakt de hele samenleving. Het is een mentaliteitskwestie. Het is niet normaal. De norm moet worden dat je elkaar respecteert en dus ook met je handen van andermans spullen afblijft.”

Stevig gesprek

Meijer riep vorige week de vandalen op om zich te melden. Ze kunnen rekenen op een stevig gesprek en krijgen de kans om tot een regeling voor de schade te komen. Het alternatief is dat er aangifte wordt gedaan en er een beloning wordt uitgeloofd voor tipgevers.

Deadline

De burgemeester gaf in eerste instantie de daders een week de tijd om zich te melden. Die deadline verliep maandag. ,,Die termijn ga ik verlengen tot 22 januari, want ik wil ruimte geven aan de maatschappelijke discussie die nu wordt gevoerd. Ondertussen hebben ook onze jeugdboa’s en wijkagenten hun voelsprieten uitstaan en gaan jongerenwerkers met hun doelgroep het gesprek aan.”

Ooggetuigen

De burgemeester houdt er rekening mee dat de vernielingen gepleegd zijn door jongeren. ,,Dat zijn indicaties die ik heb binnengekregen van ooggetuigen die mij hebben gemaild via burgemeester@huizen.nl. Ik heb groot respect voor mensen die met ons meedenken en wandaden melden. Daardoor kunnen we onze samenleving leefbaarder maken.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.