Premium

Wethouders Eemnes botsen hard met bouwers Zuidpolder

Wethouders Eemnes botsen hard met bouwers Zuidpolder
De wijk Zuidpolder in wording.
© Archieffoto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Eemnes

De Eemnesser wethouders, Sven Lankreijer (volkshuisvesting) en Theo Reijn (ruimtelijke ordening), zijn onlangs over woningbouw in de Zuidpolder hard in aanvaring gekomen met bouwbedrijven Van Wijnen en Heijmans.

Dat liet Reijn maandagavond weten aan de raadscommissie ruimte. ,,De onderhandelingen lopen ernstig vast. Tijdens het laatste gesprek heerste niet bepaald de kerstgedachte’’, schetste hij.

Zonder in het openbaar in detail te kunnen treden lichtte Reijn toe dat de bouwers ’met een duveltje uit een doosje kwamen’. ,,Het is dat collega Lankreijer me vasthield, anders was ik weggelopen.’’ Reijn houdt ’rekening met een vervelende discussie, ik ben daar zorgelijk over’.

Raad stelt bij

Met Heijmans en Van Wijnen zijn eerder afspraken gemaakt over de aantallen woningen in bepaalde categorieën die in de Zuidpolder moeten verrijzen. De gemeenteraad heeft die verdeling over de categorieën begin vorig jaar bijgesteld. Zo moet het aantal sociale huur- en koopwoningen worden opgevoerd van 25 procent van het totaal naar 35 procent. Ook wil de raad 35 procent zien in het segment middenduur. Tot slot zet de gemeenteraad in op 40 procent nultredenwoningen (verdeeld over alle prijsklassen).

Die bijstellingen verminderen de rendementen voor de bouwers, dus moest het college met de ontwikkelaars in onderhandeling over aanvullende afspraken. Blijkens Reijns mededelingen verloopt dat erg problematisch.

Politieke crisis

Eerder al zorgden die onderhandelingen met de bouwers voor een crisis in de Eemnesser politiek. Half oktober zegden de wethouders het vertrouwen op in de coalitiefracties en dan vooral in die van DorpsBelang. DB-voorman Jan de Zeeuw was tijdens besloten commissieberaad frontaal in aanvaring gekomen met het college.

De vraag die daar op tafel lag: hoeveel wisselgeld krijgt het college mee voor de onderhandelngen met de bouwers? Later bleek dat de politiek ruimte bood om niet strak en stijf vast te houden aan 35 procent sociale woningbouw. Andere opties om de bouwers te compenseren voor hun mindere winstkansen: in de Zuidpolder meer of sneller bouwen dan eerder is afgesproken.

Blij én bezorgd

Maandagavond beprak de commissie ruimte het deelplan Zuidpolder 4.3. Ten opzichte van het oude plan (geen middendure en geen nultredenwoningen) is daar nu ruimte gemaakt voor 13 nultredenwoningen, waarvan 10 in het segment middenduur. De bovengrens voor middendure koop is verlaagd van 380.000 naar 330.000 euro. Doordat wat kleiner wordt gebouwd komen er nu 25 in plaats van 17 woningen. De commissie was ingenomen met die aanpassingen, maar is wel bezorgd of de bouwers gezien over de hele Zuidpolder wel gaan voldoen aan de wensen van de gemeenteraad. Reijn zag dat als steun in de rug bij de onderhandelingen met de bouwers.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.